Historisk arkiv

Menneskerettighetene styrkes i norsk rett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 54-98
Dato 09.10.98

Menneskerettighetene styrkes i norsk rett

Regjeringen foreslår at sentrale menneskerettskonvensjoner skal gjelde som lov i Norge. - Formålet er å styrke menneskerettighetene, både nasjonalt og internasjonalt. Dette er en god og verdig markering av 50 årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene, sier justisminister Aud-Inger Aure og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson.

Regjeringen la fredag fram forslag til en lov om styrking av menneskerettighetenes stilling i norsk rett (menneskerettsloven). Forslaget er inntatt i Ot prp nr 3 (1998-99).

Lovforslaget går ut på at den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) og de to FN konvensjonene om henholdsvis sivile og politiske rettigheter (SP) og økonomiske, sosiale og kulturelle (ØSK) skal gjelde som lov så langt de er bindende for Norge. De tre konvensjonen kan sies å utgjøre grunnstammen i den europeiske og globale menneskerettsbeskyttelsen.

-- Regjeringen prioriterer for øvrig arbeidet med innarbeiding av barnekonvensjonen i norsk rett, og vil komme tilbake til dette spørsmålet i nær fremtid, fremholder de to statsrådene.

I lovforslaget fastsettes det at bestemmelser i de inkorporerte konvensjonene ved motstrid skal gå foran bestemmelser i annen norsk lovgivning. Dermed vil den ordningen som er kjent fra blant annet straffeprosessens område, bli gjort gjeldende generelt.

Loven styrker de inkorporerte konvensjonenes formelle stilling i norsk rett. I praksis er konvensjonene likevel langt på vei gjennomført allerede. Norske domstoler og andre myndigheter anvender konvensjonene, og tillegger dem betydelig vekt. Den viktigste virkningen av reformen vil trolig være det signal den gir, både nasjonalt og internasjonalt, om betydningen av menneskerettighetene. Sammen med Grunnloven § 110 c markerer den menneskerettighetenes naturlige plass og sterke stilling i norsk rett.


Kontaktperson:

Justisdepartementet:

  • Lovrådgiver Hilde Indreberg, 22 24 53 85
  • Informasjonssjef Bjørn Talén, 22 24 51 09

Utenriksdepartementet:

  • Informasjonsleder Hans Jacob Frydenlund, 22 24 39 11
Lagt inn 9. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen