Historisk arkiv

Mer til justissektoren i 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 48-98
05.10.98

Mer til justissektoren i 1999

I Justisdepartementets budsjettforslag for 1999 får justissektoren en vekst på 5,9 %

– Regjeringens målsetning er et tryggere, mer rettferdig og åpent samfunn. Som et ledd i dette er det i justispolitikken et overordnet mål å sørge for at de grunnleggende rettssikkerhetsgarantier opprettholdes, og at enkeltmenneskers og samfunnets trygghet sikres, sier justisminister Aud-Inger Aure.

Hovedinnsatsområdene for justissektoren i 1999 er:

  • Redusert kriminalitet
  • Trygghet og rettssikkerhet
  • Åpenhet og demokrati
  • Human asyl- og flyktningpolitikk

Hovedtall i Justisdepartementets budsjettforslag 1999:

FormålTusen kronerEndring fra 1998 (%)
Samlede utgifter9 912 5365,9
Politi- og påtalemyndighet5 630 7225,0
Rettsvesen1 038 5506,4
Kriminalomsorg1 472 4085,5

Nærmere om hovedinnsatsområdene:

Redusert kriminalitet

Regjeringen ser det som viktig å snu kriminalitetsutviklingen. I arbeidet med å bekjempe kriminalitet vil man følge to hovedstrategier, nemlig en styrking av det forebyggende arbeidet samt en effektiv straffeforfølging etter lovbrudd.

– I kampen mot kriminalitet er det som forebyggende tiltak viktig å kunne bygge på en moderne og godt organisert politietat. Vi ser det som en hovedutfordring å legge til rette for en effektiv kriminalitetsbekjempelse samtidig som man sørger for en hensiktsmessig bruk av politietatens ressurspotensial. Et synlig politi med god kjennskap til lokale forhold er et ledd i en slik strategi. Det skaper trygghet for publikum og bidrar til å redusere kriminalitet, sier Aud-Inger Aure.

I tillegg til forebyggende arbeid er det også viktig med en effektiv straffeforfølging etter lovbrudd. En effektiv straffeforfølging innebærer økt oppdagelsesrisiko, effektiv etterforskning, rask oppklaring og domsavsigelse, samt rask avsoning av straff.

Kampen mot organisert kriminalitet skal skjerpes. Dette skal gjøres ved å øke innsatsen for å følge og bekjempe strømmen av hvitvaskede penger, og å etablere nye prosedyrer og vurdere eventuelle nye retningslinjer for infiltrasjon og provokasjon for å nå bakmennene i saker som gjelder narkotikakriminalitet, grove ran, barnemishandling, barneporno og prostitusjon.

Trygghet og rettssikkerhet

I et rettssamfunn må enhver borger ha trygghet mot overgrep på liv, helse, personlig integritet og eiendom. Trygghet er en helt sentral velferdsfaktor. Tryggheten styrkes ved å iverksette effektive tiltak for å forebygge kriminalitet, ved rask reaksjon fra samfunnets side ved kriminelle handlinger, og ved å bygge ut støtteapparat og bistandsordninger for de som har blitt ofre for kriminalitet.

Regjeringen ser det som en prioritert oppgave å sørge for et bedre samspill mellom de ulike ledd i straffesakskjeden. De ulike deler av straffesakskjeden henger sammen på den måten at en økning i politiets oppklaring av lovbrudd gjennom økt ressurstildeling til politiet, vil føre til at påtalemyndigheten reiser flere tiltaler og at flere saker bringes inn for domstolene. Flere dommer øker igjen presset på kriminalomsorgen. Det innebærer at det er lite hensiktsmessig med en ekstra ressursinnsats for en raskere avvikling i ett ledd i straffesakskjeden, dersom dette ikke følges opp også i de andre ledd.

Åpenhet og demokrati

Regjeringen har lagt frem en stortingsmelding med forslag til endringer av offentlighetsloven i den hensikt å oppnå større åpenhet. Oppfølging av meldingen har høy prioritet.

Regjeringen vil følge opp arbeidet med omorganisering av de hemmelige tjenestene på bakgrunn av Stortingets behandling av Lund-kommisjonens innstilling, og de forslag som har fremkommet i Danielsen-utvalgets innstilling. Regjeringen vil også fremme forslag til midlertidig lov om begrenset innsyn i overvåkningspolitiets arkiver og registre, med sikte på å rette opp den urett som er begått mot enkeltmennesker. Ordningen søker å ivareta hensynet til personvern og den enkeltes rettssikkerhet.

For et demokrati er det viktig å ha velfungerende og uavhengige domstoler. Regjeringen vil bidra til å sikre domstolenes selvstendige stilling og høye kompetanse. Gode dommere er den viktigste forutsetningen hvis domstolene skal beholde og videreutvikle den rolle de har i samfunnet.

Regjeringen vil legge fram lovforslag om styrking av menneskerettighetenes stilling i norsk rett.

Human asyl- og flyktningpolitikk

Regjeringen vil følge opp den oppmykning av praksis på utlendingsfeltet som nå er etablert. Det arbeides med en odeltingsproposisjon om endringer i utlendingsloven, der det viktigste forslaget vil være å opprette en klagenemnd for utlendingssaker/asylsaker. Foruten at klagebehandling i en nemnd vil styrke rettssikkerheten til utlendinger som har en sak etter utlendingsloven, vil departementet bli avlastet for enkeltsaker.

Det skal arbeides med å finne fram til en hensiktsmessig arbeidsfordeling mellom statlige etater på utlendingsfeltet for å oppnå en effektiv og human asylpolitikk. Dette gjelder særlig spørsmål forbundet med avhørsordningen hvor det blant annet er besluttet at ansvaret for intervju av asylsøkere skal overføres fra politiet til Utlendingsdirektoratet.

Rettsvesen

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til rettsvesenet med 6,4% i forhold til vedtatt bevilgning 1998.

Sikre god kompetanse i domstolene

Det er en viktig utfordring å sikre at alle medarbeidere i domstolene til enhver tid har den riktige og nødvendige kompetanse for å utøve sin yrkesrolle. En utredning om domstolansattes kompetansebehov ferdigstilles i 1999.

Studiepermisjonsordning for dommere i herreds- og byrettene og i lagmannsrettene har fungert i to år. Med virkning fra 1999 tas det sikte på å etablere en særskilt studiepermisjonsordning for dommerne i Høyesterett. Ordningen administreres av Høyesterett selv.

Dommerrekruttering

Gode dommere er den viktigste forutsetningen hvis domstolene skal beholde og videreutvikle den rolle de har i samfunnet. Justisdepartementet har i samarbeid med Finansdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet foretatt en kartlegging av tiltak som kan bedre dommerrekrutteringen. Arbeidsgruppen har konkludert med at en oppjustering av dommernes lønn vil kunne være et viktig bidrag til å løse problemet. Justisdepartementet arbeider videre med hvordan spørsmålet kan løses.

Nye og bedre lokaler

Det blir byggestart for utvidelse og rehabilitering av Kristiansand byretts lokaler i justisbygget i Kristiansand i 1999. Rehabilitering og utvidelse av justisbygget har en godkjent kostnadsramme på 178,4 mill. kr. pr. 01.07.1999 og skal ferdigstilles i år 2001.

Det er for 1999 avsatt midler til prosjektering av nytt tinghus i Tromsø. Tinghuset skal romme Hålogaland lagmannsrett, Nord-Troms herredsrett og Troms og Finnmark statsadvokatembeter. Prosjektet er på brutto ca. 5000m2 og har en godkjent kostnadsramme på 99,5 mill. kr. pr. 01.07.1999.

Kriminalomsorgen

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til kriminalomsorgen med 5,5 % i forhold til vedtatt bevilgning for 1998. Den foreslåtte styrkingen skal i hovedsak gå til oppfølgning av ulike tiltak for å forbedre straffegjennomføringen i samsvar med det som er presentert i St meld nr 27 (1997-98).

Byggesaker

Varetektskapasiteten i Bergen landsfengsel skal utvides med 45 plasser. Dette gjøres ved et nybygg og ombygginger. Nybygget planlegges tatt i bruk fjerde kvartal 1998, mens ombyggingen er planlagt ferdig i første kvartal 1999.

Ved Stavanger kretsfengsel skal det foretas en generell oppussing. Anstalten blir også utvidet med 9 plasser. Oppussingen og ombyggingen er planlagt ferdig i 2002.

Kontroll i fengslene

Justisdepartementet har laget en delplan for en forsterket innsats på kontrollmidler. I planen legges det opp til økt bruk av narkotikahund, adgang til å kreve visitering av besøkende og en utvidet adgang til å kreve urinprøver av innsatte.

Nedleggelse av hjelpefengsel

Regjeringen foreslår å legge ned hjelpefengslene i Kongsberg og Vik. Kapasitetsbehovene i disse delene av landet vil ivaretas ved full utnyttelse av Ringerike kretsfengsel og ved utvidelsen av Bergen landsfengsel.

Politi- og lensmannsetaten

Regjeringen går inn for å øke bevilgningene til politiet med 5,0 % i forhold til vedtatt budsjett for 1998. På grunn av økning i faste kostnader og nye tiltak vil de frie variable midlene bli redusert.

Bekjempelse av vold

Regjeringen vil prioritere å bekjempe voldskriminaliteten. Oslo politidistrikt har store utfordringer på dette området, og vil få mer penger til denne innsatsen. Regjeringen er opptatt av å få en riktigere fordeling av ressursene mellom politidistriktene. Follo og Romerrike politidistrikt som ligger nær Oslo har forholdsvis lav bemanning i forhold til folketallet. Regjeringen foreslår derfor at disse distriktene blir noe styrket personellmessig i 1999.

Styrking av arbeid for voldsoffer

Justisdepartementet har som mål å bygge ut hjelpen og støtten til voldsofre. Et prøveprosjekt med rådgivningskontor skal fortsette også i 1999. Kontorene skal gi råd, veiledning, hjelp og omsorg til kriminalitetsofre som har anmeldt en forbrytelse og har behov for bistand. Prosjektet drives sammen med politiet, og skal evalueres i 1999. Politiet skal også styrke arbeidet for ofrene og informere om hvor man kan søke hjelp. Alle politidistrikt er pålagt å ha en lokal informasjonsfolder med opplysninger om institusjoner og organisasjoner som kan yte hjelp til ofrene. Dette arbeidet skal skje i samarbeid med offentlige og private organisasjoner.

Prøveprosjektet med kompetanseseteret for voldsofferarbeid videreføres i 1999. Senteret systematiserer eksisterende kunnskap om ofre for vold og seksuelle overgrep. Dette med sikte på informasjon til, og opplæring av, yrkespersonell som kommer i kontakt med voldsofre slik at ofrenes behov bedre kan ivaretas innen ulike retts- og hjelpeinstanser.

Byggesaker

Det planlegges prosjekteringsstart for et nytt privatfinansiert justisbygg i Moss. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Moss politidistrikt og Moss byrett. Det er også under vurdering et privatfinansiert prosjekt i Haugesund. I løpet av 1999 vil Sør-Varanger politidistrikt flytte inn i nye lokaler i Kirkenes.

Den høyere påtalemyndighet

Regjeringen vil øke bevilgningen til den høyere påtalemyndighet med ca 11 %. Dette fordi arbeidsmengden har økt særlig på grunn av toinstansreformen.

Rettshjelpstiltak

Regjeringen vil styrke rettshjelpsvirksomhet i regi av studenter med 500 000 kroner.

Redningstjenesten

Regjeringen ønsker å styrke redningshelikopterberedskapen i Oslofjordregionen. Derfor tar regjeringen sikte på midlertidig å plassere et av Forsvarets Sea King redningshelikopter på Rygge flystasjon.

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal finne en statlig finansieringsordning for søk etter omkomne. Utvalget skal være ferdig med arbeidet innen 1.3.99.

Brønnøysundregistrene

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Brønnøysundregistrene med 12,7 %, eller ca 14 millioner kroner. Dette som følge av økt saksmengde, og på grunn av innføring av ny aksjelov. Dette vil føre til en raskere saksavvikling, noe særlig små- og mellomstore bedrifter er avhengig av.

Et historisk og moralsk oppgjør med behandlingen i Norge av den økonomiske likvidasjonen av den jødiske minoritet under den 2. verdenskrig

Regjeringen følger opp forslagene i St prp nr 82 (1997-98). Forslagene til oppfølgning i statsbudsjettet for 1999 utgjør til sammen 101,5 mill kr. Av dette er 61,5 mill kr på Justisdepartementet budsjett.

Svalbardbudsjettet

Svalbardbudsjettet fremmes som egen proposisjon av Justisdepartementet. Budsjettrammen for Svalbardbudsjettet for 1999 er på 86,188 mill kroner. Dette er en reduksjon på ca 0,3 mill kroner i forhold til vedtatt budsjett for 1998. Svalbardbudsjettet er i stor grad et driftsbudsjett og 92 % av foreslåtte bevilgning er avsatt til driftsutgifter. Det er for 1999 ikke foreslått større investeringer over Svalbardbudsjettet. I tillegg er det over øvrige fagdepartementers budsjett foreslått bevilget til sammen ca 300 mill. kroner til Svalbardformål.

Kontaktperson:

Politiavdelingen:
Konstituert ekspedisjonssjef Kyrre Stenbro, 22 24 52 00

Kriminalomsorgsavdelingen:
Ekspedisjonssjef Erik Lund-Isaksen, 22 24 55 00

Informasjonsenheten:
Informasjonssjef: Bjørn Talén, 22 24 51 09

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen