Historisk arkiv

Nå får du se mappa di - Aure åpner POT-arkivene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

57-98
30.10.98

Nå får du se mappa di!

Aure åpner POT-arkivene

- Jeg håper at vi med dette kan sette sluttstrek for et langt og vondt kapittel i norsk etterkrigshistorie, sier justisminister Aud-Inger Aure i forbindelse med at Regjeringen i dag fremmer innsynsloven. Det skal i hovedsak bli full innsynsrett for alle som er registrert av overvåkningspolitiet frem til 1977, og innsynsrett for dem som er blitt ulovlig eller instruksstridig registrert etter den tid.

- Vi forsøker så langt det er mulig å rette opp urett som er begått. Med denne proposisjonen, linkdoc012005-050042#docOt prp nr 6 (1998-1999), har vi gått noe lenger enn Stortinget og høringsnotatet i å gi innsynsrett, fremholder statsråd Aure. Men hun understreker at det også er viktig å ta hensyn til overvåkningstjenestens nødvendige virksomhet og arbeidsforhold.

Lovforslaget åpner altså for en full innsynsrett til opplysninger som er registrert før overvåkningsinstruksen av 25. november 1977 trådte i kraft. Det ble da bestemt at politisk tilhørighet og aktivitet alene ikke skulle være grunnlag for registrering hos overvåkningspolitiet. Begrensinger i innsynsretten vil bare gjelde når det kan oppstå problemer med hensyn til personvern, rikets sikkerhet, samarbeidende tjenester, annen stat og overvåkningspolitiets metoder.

I tillegg til innsyn for den enkelte selv, gis også en slik rett til nærstående til en avdød.

For dem som har havnet i overvåkningspolitiets registre eller arkiver etter 1977, vil det bli gitt adgang til innsyn når innhenting, registrering eller bruken av opplysningen var i strid med lov, forskrift eller instruks. Det kan også etter nærmere vurdering bli gitt adgang til innsyn når det gjelder telefonkontroll etter rettsbeslutning i de tilfellene der vilkårene for kontroll i ettertid kan synes tvilsomme.

I tilfeller der overvåkningspolitiets ulovlige eller instruksstridige virksomhet har ført til alvorlige skadevirkninger for den enkelte, kan det gis erstatning opp til kr 100 000.

Et eget organ skal behandle søknadene om innsyn og erstatning. Innsynsrett kan gjøres gjeldende i tre år.

Kontaktperson:
Statsråd Aud-Inger Aure, tlf 71 67 16 80 (mellom 13.00 og 14.30)
Rådgiver Sigbjørn Sælør, Politiavdelingen, tlf 22 24 53 58
Informasjonssjef Bjørn Talén, tlf 22 24 51 09

Lagt inn 30. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen