Historisk arkiv

Norge drivkraft i kampen mot menneskesmugling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 66-98
Dato: 17.12.1998

Norge drivkraft i kampen mot menneskesmugling

- Vi ser fremskritt i kampen mot menneskesmugling i hele Europa, men det er fortsatt langt fram før ministrenes anbefalinger kan ansees som gjennomført. Norge har en viktig rolle å spille i dette arbeidet, sier justisminister Aud-Inger Aure.

På et bredt internasjonalt møte i Warszawa i forrige uke presenterte Norge sin rapport om status i kampen mot menneskesmugling i Europa. Etter fjorårets ministerkonferanse mot menneskesmugling og ulovlig innvandring i Praha fikk Norge i oppdrag å rapportere om oppfølgingen av ministrenes anbefalinger.

- Det er viktig at vi også fra norsk side aktivt bistår de sentral- og østeuropeiske landene i deres arbeid for å få på plass et regelverk og en infrastruktur som effektivt bekjemper menneskesmugling. Det har vist seg at Norge, et lite land som står utenfor EU, har mye å tilføre denne prosessen. Vi ønsker å opptre som uavhengige formidlere mellom øst og vest, og det er tydelig at både EU-landene og østlandene setter pris på vår innsats..

Fra norsk side har vi også vært opptatt av å understreke nødvendigheten av menneskerettigheter, beskyttelse for flyktninger og rettsstatlige garantier også i arbeidet mot menneskesmugling, og vår sentrale rolle i Budapest-gruppen har satt oss i stand til å ivareta dette aspektet, understreker Aure.

Budapest-gruppen er et bredt europeisk samarbeid med sikte på å håndtere ulovlig migrasjon og menneskesmugling. Samarbeidet er årlig innrettet på å bygge opp strukturer i sentral- og østeuropeiske land med sikte på å arbeide effektivt mot menneskesmugling. Prosessen holdt sin tredje ministerkonferanse i Praha i oktober i fjor. Over 30 ministre, eller deres representanter deltok under konferansen som munnet ut i 55 anbefalinger om konkrete tiltak rettet mot menneskesmugling og ulovlig innvandring. Tiltakene omfatter blant annet lovgivningsområdet, innreisekontroll, utveksling av informasjon, bistand til Sentral- og Østeuropa, retur og tilbaketagelse.

Etter konferansen fikk Norge i oppdrag å lede arbeidet med tilrettelegging av og rapportering på gjennomføringen av anbefalingene. Resultatet av dette arbeidet ble presentert i Budapestgruppens møte i Warszawa i forrige uke. Ekspedisjonssjef i Justisdepartementets utlendingsavdeling, Terje Sjeggestad, presenterte rapporten. Norge mottok mye ros for den innsats man hadde lagt ned i arbeidet, og fikk i oppdrag å fortsette arbeidet med sikte på å presentere en tilsvarende rapport til gruppens møte neste år.

Budapestprosessen har sitt utspring i en ministerkonferanse som fant sted i Berlin i oktober 1991, der temaet var tiltak for Œ forhindre ulovlig innreise fra og gjennom land i Sentral- og Østeuropa. I februar 1993 ble initiativet fulgt opp med en ny ministerkonferanse i Budapest. Det ble der vedtatt en rekke anbefalinger og nedsatt en gruppe (Budapest-gruppen) med ansvar for å følge opp gjennomføringen av anbefalingene. Norge har hatt en spesiell rolle i prosessen siden 1995, da landet påtok seg å avholde et møte i gruppen i Oslo året etter.

Lagt inn 17. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen