Historisk arkiv

Regjeringen vil opprette klagenemnd for utlendingssaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

61-98
20.11.98

Regjeringen vil opprette klagenemnd for utlendingssaker

Regjeringen fremmet i statsråd i dag en odelstingsproposisjon, Ot prp nr 17 (1998-99), om endringer i utlendingsloven. Det viktigste forslaget gjelder opprettelse av en nemnd, kalt Utlendingsnemnda, til å behandle alle klagesaker etter utlendingsloven som i dag behandles av Justisdepartementet.

Den enkelte sak skal avgjøres av fem personer: én leder som er ansatt i nemnda og fyller kravene til dommere, og fire medlemmer oppnevnt av Kongen i statsråd etter forslag fra Justisdepartementet, Utenriksdepartementet, Den Norske Advokatforening/Norges Juristforbund og humanitære organisasjoner. I proposisjonen foreslås bestemmelser om klagerens adgang til å møte personlig i nemnda og uttale seg i saken.

Et viktig hensyn bak forslaget om å opprette klagenemnd gjelder rettssikkerheten for utlendinger som har en sak etter utlendingsloven. Selv om rettssikkerheten må anses tilfredsstillende ivaretatt med departementet som klageinstans, vil nemnda som et domstollignende organ bli enda bedre skikket til å ivareta rettssikkerheten i enkeltsaker. Et annet viktig hensyn er å avlaste departementet for enkeltsaker. Begge de nevnte hensynene vil etter Regjeringens vurdering bli best ivaretatt gjennom opprettelsen av en utlendingsnemnd.

Et liknende forslag ble behandlet av Stortinget høsten 1996, men da ble forslaget sendt tilbake til Regjeringen med anmodning om at også en nemnd til bare å behandle asylsaker og det en kan kalle "asylrelaterte" saker, ble utredet. En slik nemnd, kalt Flyktningnemnda, legges frem i proposisjonen som alternativ 2.

Andre forslag

17.11.7 I tillegg til de endringene som blir nødvendige som følge av opprettelsen av klagenemnd, inneholder proposisjonen forslag både om oppmykninger og en styrket kontroll. Flere forslag tar også sikte på å styrke utlendingers rettssikkerhet.

Oppmykninger

  • Regjeringen foreslår at oppholds- og arbeidstillatelser skal kunne gis for både for to og tre år av gangen. I dag gis disse normalt for ett år av gangen.
  • Regjeringen går inn for å gjøre muligheten for innreiseforbudet ved utvisning kortere. I dag er en absolutt nedre grense på to år når det gjelder varigheten av et innreiseforbud.
  • Det foreslås at alle som fengsles i medhold av utlendingsloven, som hovedregel skal anbringes utenfor vanlig fengsel. I dag plasseres utlendinger som pågripes i forbindelse med tvil om identitet, i fengsel.

Styrket kontroll

Det foreslås at det skal fremgå uttrykkelig av loven at utlendinger har plikt til å medvirke til å avklare sin identitet. Dersom en utlending ikke medvirker til slik avklaring, kan det foretas "unders¯kelse av utlendingens person, bolig, rom eller annet oppbevaringssted". Bestemmelsene er ledd i et arbeid, som også pågår internasjonalt, med å bekjempe flyttinger over landegrensene under uriktig identitet. Dette gjelder både når vedkommende utlendinger oppnår et gode de ikke fyller vilkårene for under sin rette identitet, og når det bak den falske identiteten i en del tilfeller kan skjule seg kriminelle utlendinger, i verste fall terrorister.

Rettssikkerheten styrkes

  • Det foreslås at det skal treffes vedtak om bortfall av bosettingstillatelse. Vedtaket kan påklages etter de vanlige reglene. I dag skal bortfall bare konstateres, og konstateringen kan ikke påklages.
  • Mens kompetansen etter bestemmelsene som gjelder identifisering i dag ligger til "politiet", foreslås det tre nye paragrafer med detaljerte regler både om hvilket nivå innen politiet som har kompetanse i det enkelte tilfelle, og hvilken fremgangsmåte som må følges.

linkdoc012005-050032#docOt prp nr 17 (1998-99) Om lov om endringer i utlendingsloven og i enkelte andre lover (klagenemnd for utlendingssaker m v) finnes på Justisdepartementets sider på ODIN.

Kontaktperson: Informasjonssjef Bjørn Talén, tlf 22 24 51 09

Lagt inn 20. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen