Historisk arkiv

Retningslinjer for uttransportering av utlendinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

5-98
Oslo, 26. januar 1998

Retningslinjer for uttransportering av utlendinger

Justisdepartementet har i dag sendt ut et nytt rundskriv om uttransportering av utlendinger etter vedtak truffet med hjemmel i utlendingsloven.

Rundskrivet samler alle retningslinjer i ett dokument, og beskriver fremgangsmåte og ansvarsforhold i forbindelse med slike uttransporteringer. Det skal sikre størst mulig enhetlig gjennomføring og klar ansvarsfordeling mellom aktuelle instanser. Rettssikkerhet, likebehandling og ensartet praksis har stått sentralt i arbeidet med rundskrivet. Det er viktig at uttransporteringer foretas på en så skånsom måte som mulig.

Frivillig

Når det foreligger et vedtak som innebærer at utlendingen skal forlate landet, legges til grunn at utlendingen innretter seg etter vedtaket og forlater landet frivillig. I forbindelse med underretning om vedtaket skal utlendingen normalt gis en utreisefrist og gjøres kjent med hvordan han skal forholde seg.

Tvangsmessig utreise

I noen tilfeller er tvangsmessig uttransportering nødvendig. Med dette4 menes at utlendingen ikke har innrettet seg etter vedtaket, eller trolig ikke vil gjøre det, slik at pågripelse eller andre tvangsmidler må benyttes for at vedtaket skal kunne iverksettes.

Før uttransportering finner sted må det foreligge vedtak truffet i medhold av utlendingsloven som fastslår at søkeren må forlate landet. Uttransporteringer skal foretas på en så hensynsfull og skånsom måte som mulig.

Nye punkter

Politiet har så langt hatt flere forskjellige rundskriv/retningslinjer å forholde seg til når det gjelder uttransporteringer. Hensikten med det nye rundskrivet er å samle retningslinjer og praksis i ett dokument, samt å gi mer detaljert og utfyllende beskrivelse av fremgangsmåte og ansvarsforhold i forbindelse med uttransporteringer.

For å unngå ulik praksis er det i rundskrivet blant annet tatt med forhold som tidligere ikke har vært regulert. Dette gjelder bl.a. pkt. 2.2 «Tvangsmessig utreise», pkt. 2.5 «Bagasje» og pkt. 3 «Uttransporteringer under særlige forhold».

I rundskrivet gjøres en rekke presiseringer i forhold til tidligere retningslinjer. Her nevnes spesielt pkt. 2.3 «Ansvar for uttransporteringer» og pkt. 7 «Uttransportering av enslige mindreårige».

Det er også utarbeidet en mal til rapport som skal fylles ut i forbindelse med alle uttransporteringer. Denne rapporten skal arkiveres i utlendingssaken. Tidligere har det ikke vært krav til uttransporteringsrapportens utforming og innhold.

Lagt inn 26. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen