Historisk arkiv

Schengen-notat til høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 47-98
02.10.98

Schengen-notat til høring

Justisdepartementet sender nå ut til høring et notat om nødvendige lovendringer i forbindelse med norsk tilslutning til Schengen-samarbeidet. For norske borgere betyr Schengen-tilslutning at den nordiske passfriheten opprettholdes, og at nordmenn i fremtiden også kan passere grensene mellom Schengen-landene uten å vise pass.

Som oppfølging av Stortingets samtykke til ratifisering av avtalen om norsk Schengen-deltakelse, skal Regjeringen fremme en proposisjon om endringer i utlendingsloven, utleveringsloven og straffeloven. I proposisjonen blir det også foreslått en egen lov om opprettelse og drift av den norske delen av Schengens databaserte informasjonssystem (SIS). Det tas sikte på å forelegge proposisjonen for Stortinget i april neste år.

Dette informasjonssystemet er en forutsetning for felles yttergrensekontroll og effektivt politisamarbeid mellom medlemslandene. SIS er todelt. Det består av en sentral base i Frankrike og av nasjonale registre som opprettes og drives av det enkelte medlemsland. Av personvernhensyn har systemet strenge regler for hva slags opplysninger som kan registreres og lagres. Den nye loven vil bant annet inneholde bestemmelser om tilgang til registrerte opplysninger, taushetsplikt, innsynsrett for den enkelte, klagerett, sletting og rett til erstatning.

I utlendingsloven foreslås blant annet endringer i bestemmelsene om grensepassering og grensekontroll, bortvisning ved innreise, visum, saksbehandling av asylsøknader, utlendingers rett til arbeid og opphold i Norge og oversending av opplysninger i utlendingssaker til andre Schengen-land.

Når det gjelder endringer i utleveringsloven, er den viktigste endringen at det blir lettere å utlevere forbrytere til andre Schengen-land når det dreier seg om forbrytelse i form av terrorhandlinger. Videre foreslås endrede regler knyttet til foreldelsesspørsmål i utleveringssaker og nye bestemmelser om utlevering i tilfelle hvor siktede samtykker. Disse lovendringene er påkrevet for å skape den nødvendige tilpasning til det felles regelverk i Schengen-samarbeidet.

Høringsnotatet inneholder dessuten en oversikt over de viktigste økonomiske/administrative kostnadene ved Schengen-tilslutning. Det knytter seg usikkerhet til beregningene, men departementet estimerer kostnadene til noe over 100 millioner kroner i investeringer og 60-70 millioner til årlig drift.

Notatet er i sin helhet lagt ut på ODIN: linkdoc012005-990097#dochttp://odin.dep.no/jd/publ/horing/schengen/

Kontaktpersoner:

Politiavdelingen: Avdelingsdirektør Tom Brunsell, 22 24 54 60

Informasjonsenheten: Informasjonssjef: Bjørn Talén, 22 24 51 09

Lagt inn 6. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen