Historisk arkiv

Trygghet i sentrum - Regjeringens tiltaksplan for bekjempelse av vold på offentlig sted

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

44-98
22. september 1998

linkdoc012005-990168#docTrygghet i sentrum - Regjeringens tiltaksplan for bekjempelse av vold på offentlig sted

Hovedmålet i tiltaksplanen er: Skape trygghet mot voldsovergrep på offentlig sted i bysentrum i Oslo og andre større byer.

– Vold er et angrep på vårt velferdssamfunn, derfor må vi i fellesskap gjøre vårt til at vi skal kunne framheve trygghet som en framstående dimensjon ved det norske samfunnet, sier justisminister Aud-Inger Aure.

I tiltaksplanen er det beskrevet flere konkrete tiltak som regjeringen ønsker å sette i verk for å skape et tryggere sentrum. Hovedmålet er delt i følgende delmål:

  1. Prioritere større målrettet politiinnsats på steder og til tider der det særlig er fare for grov vold på offentlig sted.
  2. Øke tryggheten ved at politiets innsats skal være basert på mer synlig tilstedeværelse og rette seg mot alle lovbrudd som er egnet til å skape utrygghet og virke nedbrytende på det totale miljøet i bysentrum.
  3. Videreutvikle systematisk og forpliktende samarbeid på alle aktuelle nivåer mellom politi, kommune og frivillige aktører.
  4. Bedre utnyttelse av alkoholloven som styringsinstrument og mer effektiv kontroll og oppfølging for å forebygge misbruk, uro og vold. Arbeidet må involvere kommunale etater, politi og serveringsnæringen.
  5. Styrke det kommunale ansvaret for miljømessig opprusting av sentrumsområdene med særlig vekt på rask handling ved forsøpling og tilgrising, og ved behov for reparasjoner og utbedringer, samt arbeid for flere boliger i Oslos bysentrum.
  6. Iverksette tiltak som gjør befolkningen bedre rustet til å løse konflikter uten bruk av vold.

– Kriminaliteten truer vår trygghet, og dermed livskvaliteten til det enkelte mennesket. Voldskriminaliteten fører til at mange mennesker blir utrygge, og redde for å ferdes ute. Selv om risikoen for å bli utsatt for voldsforbrytelser er statistisk liten for den enkelte av oss, rammer disse forbrytelsene mange mennesker både direkte og indirekte ved at det skapes frykt og utrygghet som hemmer den alminnelige livsutfoldelse. Dessverre har det den senere tid forekommet flere meningsløse og brutale voldshandlinger uten at offeret har provosert. Mange ganger ser det ut som offeret er på feil plass til galt tidspunkt og man er blitt tilfeldig innblandet, sier justisminister Aud-Inger Aure.

Utvalget ble nedsatt 2. juli og fikk følgende mandat:

"Det nedsettes et hurtigarbeidende regjeringsutvalg for å kartlegge virkemidler og foreslå tiltak mot den økende bruk av rå vold som man har ferske eksempler på i Oslo. Utvalget ledes av justisminister Aure, og består av statsrådene Svarstad Haugland, Lahnstein, Queseth Haarstad, Lilletun, Høybråten og Dørum. Utvalgets forslag fremlegges innen 1. september 1998."

linkdoc012005-990168#docLes hele tiltaksplanen

Informasjonsenheten:
Bjørn Talén 22 24 51 09, Roar Hanssen 22 24 51 07, Christian Strand 22 24 51 18

Lagt inn 22. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen