Historisk arkiv

Utvalg foreslår ny lov om stiftelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

26-98
19. mai 1998

Utvalg foreslår ny lov om stiftelser

Stiftelseslovutvalget har i dag avgitt sin utredning ( linkdoc012005-020023#docNOU 1998: 7 Om stiftelser) til justisminister Aud-Inger Aure. I utredningen foreslår Stiftelseslovutvalget en ny lov om stiftelser.

Når det gjelder behovet for ny lovgivning, peker utvalget på at det har skjedd en betydelig utvikling innenfor det livsområdet nåværende stiftelseslov fra 1980 regulerer. For det første har utviklingen gått i retning av at stiftelsesformen brukes til en del andre formål enn de tradisjonelle stiftelser som nåværende lov tar sikte på å regulere. Man har også erfaringer for at stiftelsesformen brukes på en måte som er uforenlig med stiftelsens status som selvstendig og selveiende rettssubjekter. Dessuten har utviklingen i retning av et mangfold av stiftelsesformer og stiftelsenes høyst forskjellige formål og organisasjon ført til at tilsynsmyndighetene stadig møter nye utfordringer. Det er derfor et spørsmål om tilsynsmyndighetenes organisasjon og inngrepsmuligheter i dag er tilfredsstillende i lys av den utviklingen som har funnet sted.

Stiftelsens selvstendighet

Utvalget foreslår flere regler som tar sikte på å verne om stiftelsens selvstendighet, dvs at stiftelsene forvaltes som frittstående rettssubjekter. Det foreslås regler som stiller krav til styresammensetningen i stiftelsen. Disse reglene begrenser den innflytelse stifteren og stifterens nærstående kan ha over stiftelsen etter at stiftelsen er etablert som en egen juridisk person. Det foreslås også et forbud mot enestyre. Videre foreslår utvalget et forbud mot at det ytes lån eller stilles sikkerhet for forpliktelser til fordel for stifteren og hans eller hennes nærstående.

Grunnkapital

Det foreslås at alminnelige stiftelser skal ha en grunnkapital på minst 100.000 kroner. Næringsdrivende stiftelser må ha en grunnkapital på minst 200.000 kroner. Utvalget foreslår også at grunnkapitalen skal bindes i stiftelsen, det vil si at det ikke kan foretas utdelinger m v som angriper grunnkapitalen.

Offentlig kontroll- og tilsynsansvar

Utvalget mener at det er et klart behov for at det offentlige har et kontroll- og tilsynsansvar for stiftelsene. Utvalget mener at samtlige stiftelser bør være underkastet et tilsyn fra offentlige myndigheter. Det foreslås at det opprettes et Stiftelsestilsyn, med en tilhørende selvstendig Stiftelsesklagenemnd.

Registrering av stiftelser

Utvalget foreslår også nye regler om registrering av stiftelser. Det foreslås at det opprettes et sentralt stiftelsesregister som et tilknyttet register til Enhetsregisteret. I dag gjelder et "to- eller tre-sporet" system med registrering i Enhetsregisteret, fylkesmennenes stiftelsesregistre og for næringsdrivende stiftelser også i Foretaksregisteret.

Utredningen er enstemmig.

Utvalgets leder har vært professor dr juris Geir Woxholth. Utvalgets øvrige medlemmer har vært:

  • Avdelingssjef Rannveig Bjerkmo
  • Advokat Gudmund Knudsen
  • Statsautorisert revisor Sue Karin Remme
  • Førsteamanuensis Inger-Johanne Sand
  • Høgskolekandidat Jon Schrøder
  • Advokat Jon Schultz
  • Rådgiver Hilde Widerberg.

Informasjonsenheten: Dagfinn Aanonsen 22 24 51 09, Roar Hanssen 22 24 51 07, Hege Tveit 22 24 51 41

Lagt inn 19. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen