Historisk arkiv

Visumplikt for colombianere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 65-98
Dato: 17. desember 1998

Visumplikt for colombianere

Norge innfører visumplikt for colombianske borgere med virkning fra kl. 00.00 den 17 desember 1998.

Visumplikten vil ikke hindre Norge i fortsatt å ta imot personer som har et behov for beskyttelse og som henvender seg til Norge enten gjennom menneskerettighetsorganisasjoner og den norske utenrikstjeneste eller som kommer spontant. Disse vil få sin asylsak behandlet på ordinær, individuell måte.

Norge har mottatt et økende antall asylsøkere fra Colombia de siste månedene. I overkant av 100 colombianere har kommet til Norge som asylsøkere i år, mens det i hele 1997 ankom 20. Den politiske situasjonen i Colombia er svært vanskelig, men i de søknadene som er behandlet av norske myndigheter er det svært sjelden det foreligger et beskyttelsesbehov.

Nordisk politikk

Sverige innførte visumplikt for colombianske borgere den 4. september i år på grunn av en sterk økning i antall asylsøkere fra Colombia. Etter dette har antallet asylsøkere fra Colombia til Norge økt sterkt.

Felles nordisk visumpolitikk er et formål etter Den nordiske passoverenskomsten. Danmark, Sverige og Island har visumplikt overfor Colombia, mens Finland ikke har visumplikt.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Terje Sjeggestad, telefon 67 12 28 96

Lagt inn 17. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen