Historisk arkiv

- aktivt samtykke kreves fra abonnent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 84-99
Dato: 01.09.1999

Telenor får legge telefonkatalogen på internett:

– aktivt samtykke kreves fra abonnent

Justisdepartementet har i dag stadfestet Datatilsynets vedtak, hvor Telenor får legge ut Telefonkatalogens hvite sider på Internett. Justisdepartementet mener imidlertid at den enkelte abonnent må gi samtykke til at deres personopplysninger publiseres på internett.

– Publisering av telefonkatalogen imøtekommer forbrukernes interesse om god tilgjengelighet av nummeropplysninger til en lav pris, samtidig som personvernet ivaretas ved at den enkelte må gi aktivt samtykke, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Departementet er i likhet med Datatilsynet kommet til at en reservasjonsadgang ikke i tilstrekkelig grad ivaretar abonnentenes personverninteresser, og at det derfor må innhentes et aktivt samtykke fra abonnentene.

Som aktivt samtykke godtar Justisdepartementet en ordning der abonnentene får to handlingsalternativer. For eksempel kan abonnentene få tilsendt to innbetalingsblanketter for telefonregningen, hvor bruk av den ene innebærer et samtykke, mens bruk av den andre innebærer at opplysningene ikke skal legges ut på internett. På denne måten minimaliseres faren for at ordningen ikke blir gjennomført på grunn av lav svarprosent.


Kontaktperson:
Brita Mellin-Olsen, telefon 22245454

Lagt inn 1.av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen