Historisk arkiv

Asylsøkere får lettere arbeidstillatelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 59-99
Dato: 11.06.1999

Asylsøkere får lettere arbeidstillatelse

– De nye forskriftene vil gjøre det lettere for asylsøkere å komme seg ut av isolasjonen de lett havner i når de blir sittende lenge i mottaket mens asylsaken deres behandles. Fra og med tirsdag neste uke kan asylsøkere få arbeidstillatelse med én gang avhøret har funnet sted, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Regjeringen har omgjort reglene som bestemte at asylsøkere måtte ha bodd i Norge i fire måneder før de kunne søke om arbeidstillatelse. Tidligere var det også slik at asylsøkerne måtte ha et konkret arbeidstilbud før de kunne søke om arbeidstillatelse. Nå er ikke det lenger nødvendig.

– Både psykologisk og materielt er det uheldig for mennesker å leve i en passiv tilværelse. Reformen betyr at mange asylsøkere kan få en mer meningsfylt tilværelse i den ofte lange ventetiden, sier Dørum.

Nå som før er det et vilkår at det ikke er tvil om asylsøkerens identitet. Det blir heller ikke slik at hvem som helst kan komme til Norge og søke om arbeidstillatelse. Er asylsøknaden åpenbart grunnløs, vil det ikke bli gitt arbeidstillatelse.

Det blir også fortsatt Utlendingsdirektoratet som gir tillatelsen.

– Det er ønskelig å legge denne vedtaksmyndigheten til politiet, men da må selve loven endres. Et arbeid med det er i gang, men det vil ta noe tid før saken kan bli forelagt Stortinget, fremholder justisministeren.


Kontaktperson: Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

Lagt inn 11. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen