Historisk arkiv

Dørum etablerer sårbarhetsutvalg ledet av Kåre Willoch

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 87-99
Dato: 03.09.1999

Dørum etablerer sårbarhetsutvalg ledet av Kåre Willoch

Regjeringen oppnevnte i dag et utvalg som skal se på samfunnets sårbarhet og den nye trusselsituasjonen. – Med dette utvalget ønsker jeg å vekke konstruktiv uro. Vi står overfor nye sikkerhetsutfordringer. Terrorister kan f.eks. ramme tele- og kraftsystemet med enkle midler. Vi må ta dette på alvor, være kritiske og tenke nytt for å sikre tryggheten for liv, helse og samfunnskritiske tjenester i framtida, sier justisminister Odd Einar Dørum.

– Målet er å styrke samfunnets sikkerhet og beredskap mot kriser og katastrofer.

År 2000-problemet er bare et lite eksempel på denne sårbarheten i kritisk infrastruktur. Økt sårbarhet har konsekvenser for velferdsproduksjonen og landets økonomiske sikkerhet. I ytterste forstand berører det vår nasjonale sikkerhet og forsvarsevne, sier Dørum.

– Dette er et politisk anliggende og krever bred offentlig debatt og engasjement, påpeker justisministeren. Som ansvarlig for samordning av den sivile beredskapen har Dørum derfor tatt initiativ til dette, bredt sammensatte, utvalget. Beredskapen mot masseødeleggelsesvåpen er også en del av gjennomgangen.

Utvalget vil arbeide parallelt med det utvalget som utreder Forsvarets oppgaver og ambisjoner, og skal også samarbeide med dette. – Utvalgets råd vil være viktig for regjeringens videre arbeid med beredskap og tiltak mot samfunnets sårbarhet, sier Dørum. Utvalget skal avgi rapport innen 1. juli 2000.

Vedlagt følger utvalgets mandat og sammensetning.

Mandat for utvalget som skal utrede samfunnets sårbarhet og beredskap.

Den sikkerhetspolitiske og samfunnsmessige utvikling skaper nye former for risiko for vårt lands sikkerhet. Det gjelder mulige former for angrep fra fremmede makter, fare for ulykker eller naturkatastrofer som i overveldende grad kan ramme liv, helse og viktige samfunnsfunksjoner, såvel som fare for tekniske sammenbrudd i kritiske samfunnsfunksjoner. Det kan heller ikke utelukkes at organiserte ikke-statlige krefter kan bli en risiko for hele vårt samfunn, gjennom trusler om nye former for terror og sabotasje.

Forsvaret av vårt lands frihet og sikkerhet må bygge på et samspill mellom militær styrke, sivile beredskapstiltak og andre tiltak for å gjøre det vanskeligere å skade viktige mål og samfunnsfunksjoner.

Formålet med et utvalg som skal utrede samfunnets sårbarhet og beredskap er å kartlegge behovet for styrket motstandskraft mot slike trusler mot vårt samfunn, i tillegg til den trygghet som kan oppnås ved militære midler, samt å fremme forslag om tiltak som utvalget finner hensiktsmessige.

Utvalget gis følgende mandat:

  1. Utvalget skal utrede samfunnets sårbarhet med sikte på å styrke samfunnets sikkerhet og beredskap.
  2. Arbeidet i utvalget skal ta utgangspunkt i nasjonale og internasjonale utviklingstrekk av betydning for beredskapsarbeidet.
  3. Utvalget skal gi en helhetlig beskrivelse av risikoen for ekstraordinære påkjenninger mot det sivile samfunnet i fred, sikkerhetspolitiske kriser og krig. Dette omfatter vurderinger knyttet til den økende sårbarheten i samfunnet for avbrudd i viktige forsyninger av varer og tjenester som følge av menneskelige feil, tekniske sammenbrudd, naturkatastrofer, terror, sabotasje eller krigshandlinger. Dette innbefatter også en vurdering av risiko, sårbarhet og beredskap på sivil side for å møte omfattende epidemier og uhell med, eller bevisst bruk av, atom-, biologiske eller kjemiske våpen eller materialer. Et felles risikobilde skal danne grunnlag for prioriteringer og anbefalinger om tiltak.
  4. Utvalget skal analysere sårbarhetssituasjonen og gi en prinsipiell vurdering av styrke og svakheter ved dagens beredskapssystemer. På grunnlag av dette skal utvalget gi generelle og prinsipielle anbefalinger til tiltak for å sikre en akseptabel sikkerhet for sivilbefolkningen og kritiske samfunnstjenester i fred, kriser og krig. Utvalget skal herunder vurdere organiseringen av det sårbarhetsreduserende arbeidet.
  5. En sentral problemstilling vil være prioritering av framtidig innretting av, og oppgaver for, den sivile beredskapen. Utvalget skal foreta en prinsipiell vurdering av om - eventuelt hvordan - beredskapsarbeidet i samfunnet bør endres som følge av grunnleggende nasjonale og internasjonale endringsprosesser.
  6. Utvalget skal vurdere tiltak som kan bidra til styrket folkelig engasjement, mer frivillig innsats og høyere prioritering av beredskapsarbeidet i kommunene og privat næringsliv.
  7. Utvalget skal tilrettelegge for økt offentlig bevissthet, kunnskap og debatt om sårbarhetsproblematikk i samfunnet. Sikkerhet og sårbarhet skal avveies mot ønsket om et åpnere samfunn.
  8. Utvalget skal etablere kontakt og samarbeid med det regjeringsoppnevnte forsvarspolitiske utvalg.
  9. Utvalget skal avgi rapport med forslag om hvilken hovedkurs som bør ligge til grunn for arbeidet med å redusere samfunnets sårbarhet og videreutvikle den sivile beredskapen innen 1. juli 2000. Utvalget skal kunne peke på behov for nærmere utredninger på enkelte områder.
  10. Utvalget skal redegjøre for administrative og økonomiske konsekvenser av sine anbefalinger, og følge utredningsinstruksens bestemmelser for øvrig.

Sammensetning av utvalget:

Utvalgets leder: Direktør Kåre Willoch, Oslo Utvalgets medlemmer: Informasjonssjef Bjørnar Olsen, Evenes Husmor Karen Margrethe Mjelde, Sandnes Admiral Egil Jørgen Eikanger, Bergen Konsulent Kåre Harila, Vadsø Bonde Solveig Blækkan, Skaun Informasjonsrådgiver Lisbet Rugtvedt, Oslo Direktør Torild Skogsholm, Oslo Brigader Jan Erik Larsen, Oppegård Overvåkingssjef Per Sefland, Oslo Direktør Helen Bøsterud, Bærum Ekspedisjonssjef Hilde Caroline Sundrehagen, Oslo Professor Jan Hovden, Trondheim Daglig leder Frederic Hauge, Oslo

linkdoc012005-070270#docBilde av Dørum og Willoch fra pressekonferanse

Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Karen Alette Melander, telefon 22 24 54 28

Lagt inn 3. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen