Historisk arkiv

Dørum utsetter fotoforbud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 47-99
Dato: 25.05.1999

Dørum utsetter fotoforbud

Det omstridte forbudet mot fotografering og filming av mistenkte i politiets varetekt blir utsatt. Justisminister Odd Einar Dørum vil sende et moderert og mer presist forslag ut på høring.

I samme høring vil også stortingsflertallets anmodning om at Regjeringen fremmer lovforslag mot offentliggjøring av navn og bilde på mistenkte, blir utredet. Dørum vil deretter å fremme et nytt lovforslag for Stortinget.

- Lovforslaget, som fikk flertall i Stortinget, er ennå ikke sanksjonert eller trådt i kraft. Det er kommet sterk kritikk mot sider ved lovendringen, og det kan synes som om forbudet er blitt mer omfattende enn det som opprinnelig var siktemålet med bestemmelsen. Etter kontakt med partiene i Stortinget har jeg derfor besluttet at ikrafttredelsen av straffeloven § 390 c bør utsettes, sier Dørum, og fortsetter:

Både fotoforbudet i paragraf 390 c og stortingsflertallets anmodning vil om kort tid bli sendt på høring slik at alle berørte instanser kan få uttalt seg om saken. Jeg tar sikte på at høringsforslaget skal ivareta hensynet til både personvernet og informasjonsfrihet.

Justisministeren legger til at arbeidet med høringsbrevet har startet. Dette krever imidlertid en grundig vurdering og vil derfor måtte ta noe tid.

Kontaktperson: Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

Lagt inn 26. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen