Historisk arkiv

Dørum vil ha tøffere metoder i krimkampen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 41-99
Dato 10.05.1999

Dørum vil ha tøffere metoder i krimkampen

- Kriminaliteten er blitt mer organisert og råere. Jeg er derfor innstilt på å gi politiet mer moderne og effektive etterforskningsmetoder. Samtidig ivaretar vi hensynet til personvern og rettssikkerhet, som på viktige punkter blir styrket.

Det sier justisminister Odd Einar Dørum i en kommentar til at Regjeringen mandag fremmet en odelstingsproposisjon om endringer i straffeprosessloven og straffeloven. Proposisjonen bygger på innstillingen fra det såkalte Metodeutvalget og en omfattende høringsrunde. Det betyr at politiet får mer effektive metoder i kampen mot alvorlig kriminalitet, særlig den organiserte.

Lettere med telefonavlutting

Nytt er det at adgangen til telefonkontroll og teknisk sporing utvides. Det åpnes også adgang for hemmelig ransaking, beslag og utleveringspålegg – det vil si at man kan utsette å underrette mistenkte når slike tvangsmidler blir brukt.

Avlytting av telefon kan i dag bare skje i narkotikasaker og i saker som gjelder rikets sikkerhet. Nå kan slik avlytting også benyttes ved mistanke om andre forbrytelser med strafferamme på minst ti år. Ved annen og mindre inngripende type kontroll av telefonbruk (f.eks. hvem mistenkte har ringt til) skal strafferammekravet være bare fem år.

- Dagens etterforskningsmetoder strekker ikke alltid til når forbrytelse begås av lukkede kriminelle miljøer. Ikke sjelden blir vitner og ofre truet til taushet. Denne utviklingen truer det grunnlag rettsstaten bygger på, og dermed også vanlige folks rettssikkerhet. Dette kan vi ikke sitte stille med hendene i fanget og se på, fremholder Odd Einar Dørum.

Vekt på rettssikerhet og personvern

Men på ett viktig punkt trekker justisministeren grensen. Han går mot forslaget fra Metodeutvalget om å tillate romavlytting. – Det ville innebære et prinsipielt nytt og omfattende inngrep i privatlivets fred i forhold til hva man kan oppnå, og det kan ramme mange uskyldige mennesker, mener Dørum.

Regjeringen har nøye vurdert hensynet til rettssikkerhet og personvern, og mener at forslagene ikke er i strid med våre internasjonale forpliktelser, blant andre Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8. Vilkårene for å benytte de nye metodene er strenge og rettssikkerhetsgarantiene sterke.

For samtidig å styrke nettopp rettssikkerheten foreslår Regjeringen at det innføres en ordning med forsvarer for den mistenkte når retten beslutter bruk av tvangsmidler den mistenkte midlertidig ikke underrettes om. Forsvareren skal ivareta den mistenktes interesser og kan påklage kjennelsen.

Videre stilles det strengere krav til strafferammer, og etterforskningsmetodene blir tydelig hjemlet i lov. - Metodene skal dessuten kunne etterprøves av domstolene. De nye metodene vil også bli evaluert av departementet etter tre til fire år. Det gjør vi for å finne ut om metodene i praksis virker etter hensikten og de mål vi har satt oss både når det gjelder effektivitet og rettssikkerhet, understreker Dørum.

  • Kampen skal vinnes
  • Samfunnet skal vinne kampen mot alvorlig og organisert kriminalitet. Med de nye metodene får vi et godt virkemiddel – i tillegg til Regjeringens tidligere forslag om lettere adgang til å inndra kriminelt utbytte, som Stortinget nylig har vedtatt. Justisdepartementet vurderer også tiltak for å gi økt beskyttelse av vitner, blant annet spørsmålet om det bør åpnes for bruk av anonyme vitner, sier Odd Einar Dørum til slutt.

Odelstingsproposisjonen er i sin helhet utlagt på Justisdepartements hjemmesider på Odin, linkdoc012005-990133#dochttp://odin.dep.no/jd/publ/publ.html

Kontaktperson: Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

(Priv. til red.)

Justisminister Odd Einar Dørum og statssekretær Bjørn Solbakken befinner seg mandag og tirsdag på Svalbard. De kan imidlertid kontaktes over telefon 79 02 43 00 for ytterligere kommentarer mellom kl 15.30 og 16.30 mandag.)

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen