Historisk arkiv

Erstatning ved påkjørsel av tog og trikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 51/1999
Dato: 3. juni 1999

Erstatning ved påkjørsel av tog og trikk

Fotgjengere og syklister som blir påkjørt av tog eller trikk vil nå kunne få erstatning, slik det er ved påkjørsel av bil. - På denne måten har man ryddet opp i et forhold som det med rette har vært reist kritikk mot, sier justisminister Odd Einar Dørum.

21. mai ble det foretatt en endring i jernbaneansvarsloven som gjør det klart at bl a fotgjengere og syklister som blir påkjørt av trikk eller tog vil kunne få erstatning - et såkalt objektivt erstatningsansvar. Det betyr at den skadelidte kan ha krav på erstatning selv om toget eller trikken ikke har skyld i ulykken. Ved medvirkning fra den skadelidte kan ansvaret bli satt ned eller falle bort.

Erstatningsansvaret gjelder på steder som, etter lovgivningen, er åpne for allmenn ferdsel. Det vil som hovedregel ikke gjelde hvis skadelidte oppholder seg i togsporet utenfor bygatene. For barn under 15 år gjelder det overalt. Det vil også gjelde for skade som togkjøringen volder på folk som befinner seg utenfor jernbanens kjørevei, f eks ved tog- eller trikkeavsporing, eller hvis togdeler løsner og treffer en fotgjenger. Lovendringen gjelder også til en viss grad skader på ting.

Lovendringen trådte i kraft straks, og gjelder for skader som blir voldt etter lovens ikrafttredelse.


Kontaktperson: Atle Torvund, 22 24 53 64

Lagt inn 3. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen