Historisk arkiv

Godkjenning av forretninger som forebygging av ran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Politimestrene

96/05499 PEO IS/ufh
19.01.1999

Godkjenning av forretninger som forebygging av ran

Innledning

Omfanget av ran har hatt en bekymringsfull i den senere tid. Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og Justisdepartementet har i fellesskap drøftet tiltak med sikte på forebyggende tiltak. I Oslo er det gjennomført en prøveordning i 1998, «Sikret mot ran», som departementet vil bidra til å få gjennomført på landsbasis. Ordningen innebærer bl.a. bruk av fysiske sikringstiltak og opplæring av personalet.

Sertifiseringsordningen «Sikret mot ran».

For at en forretning eller annet utsalgssted skal bli godkjent, kreves at stedet må ha iverksatt tiltak egnet til å forebygge ran.. Steder som blir godkjent, får tildelt ett oblat som festes på synlig sted med bl.a. teksten «Sikret mot ran».

Godkjenningskravene er delt i 4 grupper: Fysiske tiltak på stedet, sikkerhetsopplæring av personalet, daglige sikkerhetsrutiner og ettervern.

Godkjenningen

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har utarbeidet kravspesifikasjonene i samarbeid med blant annet politiet. HSH vil sørge for opplæring av personalet på de stedene ordningen skal innføres.

Avtale mellom HSH og departementet - bistand av politiet

Politiets primære oppgave er å forebygge straffbare handlinger, noe som bl.a. fremgår av Strategiplanen for den forebyggende polititjeneste 1998-2000. Å delta i godkjenningsordningen «Sikret mot ran» inngår derfor som en naturlig del av politiets forebyggende arbeid, knyttet til oppsøkende og operativ tjeneste. Politiets erfaring å langt er gode. Politiets oppgaver kan sees som en naturlig del av ordinær ordenstjeneste og er lite ressurskrevende.

Samhandling mellom politiet og handelsnæringens representanter.

I møte mellom Justisdepartementets ledelse og representanter fra HSH er besluttet at HSH skal stå for den praktiske tilretteleggingen av godkjenningsordningen. Dette gjelder forberedelse av virksomhetens ansvarlige, opplæring og gjennomgang av stedet.

Politiet vil på sin side få henvendelse fra HSH om de steder som tilfredsstiller kravene for godkjenning. Politiet har da oppgaven med å besøke stedet, gjennomgå sikkerhetskriteriene for å se om disse er oppfylt og sette oblat på hensiktsmessige plasser på stedet. Politiet vil få nødvendig dokumentasjon for oppgaven av HSHs representant.

Videre skal HSH føre register over stedene som godkjennes og tilstille godkjenningsoblat som skal settes opp av politiet. Det er viktig at politiet i sin daglige tjeneste, etter godkjenningen, besøker de stedene som er godkjente og derved holder kjennskapen til stedene og de ansvarlige ved like. Normalt vil bedriftenes sikkerhetsansvarlige være den daglige leder.

Stedene skal videre resertifiseres etter ett år. HSH vil holde orden på forfallsdato og meddele politiet dette.

Salgssteder som ikke er medlem av HSH skal også kunne få bistand av HSH til opplæring og godkjenning. Politiet skal bidra til sertifiseringen uavhengig av medlemskap i HSH

Særlig om opplæringen

Handelsnæringen har gode erfaringer med at politiet deltar i opplegg og gjennomføring av ransøvelser. Politiet bør derfor bistå med sin kompetanse. Politiet vil også kunne gi råd og veiledning om debriefing.

Lokale forhold - oppstart av ordningen.

Den lokale handelstandsforening vil i utgangspunktet være politiets samarbeidspartner og kontaktenhet.

«Sikret mot ran» må evalueres etter en tid, f.eks. etter ett år. Departementet vil komme tilbake til dette senere. Departementet og HSH vil ha en fremtidig dialog som også vil omhandle hvordan ordningen har fungert.

Med hilsen

Kyrre Stenbro (e.f.)
ekspedisjonssjef

Hans Sjøvold
avdelingsdirektør

Lagt inn 20. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen