Historisk arkiv

Grenseovergangssteder i forbindelse med Schengen-tilknyting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 1/99
Dato: 08.01.99

Grenseovergangssteder i forbindelse med Schengen-tilknyting

Justisdepartementet nedsetter i disse dager et utvalg som skal vurdere antall -og lokalisering av godkjente grenseovergangssteder. –Dette skjer som en del av forberedelsene til den norske inntreden i Schengensamarbeidet, sier justisminister Aud-Inger Aure.

Opprettelsen av utvalget er en videreføring av Justisdepartementet høringsutkast fra sept 98, hvor det ble i denne sammenheng uttalt at det bør vurderes å etablere noen flere godkjente grenseovergangsteder.

–Det er en overordnet målsetting at Schengensamarbeidet ikke skal begrense næringsvirksomhet. Utvalget skal legge vekt på å ivareta næringslivets interesser, og skal finne praktiske løsninger slik at næringsvirksomhet ikke skal bli skadelidende som følge av grensekontroller, sier Aure

Vurderingene rundt og godkjenning av grenseovergangssteder er et nasjonalt anliggende. Når arbeidet er ferdig vil Norge informere Schengen som hvilke grenseovergangssteder som er valgt.

Utvalget vil bestå av representanter fra berørte departementer og næringslivsorganisasjoner, og skal levere sin innstilling medio mars d.å.

Utvalget oppnevnes med følgende foreløpige mandat:

«Utvalget skal på bakgrunn i politimestrenes vurderinger, kartlegging av dagens situasjon og de krav Schengen-regelverket stiller til godkjente grenseovergangssteder, legge frem forslag til antall og lokalisering av fremtidige grenseovergangssteder».

Det må være en overordnet målsetting for utvalget at det i sine vurderinger legger vekt på å ivareta både kontrollmyndighetenes og næringslivets interesser. Utvalgets arbeid vil omfatte grenseovergangssteder langs sjøgrensen og i lufthavner, men ikke på landegrensen mot Russland.

Følgende næringslivsorganisasjoner er invitert:

Fiskeri - og havbruksnæringens landsforening

Fraktefartøyenes rederiforening

Norges Råfiskelag

Fiskebåtredernes Forbund

Norges Rederiforbund

Rederienes landsforening

Følgende departementer skal delta:

Fiskeridepartementet

Utenriksdepartementet

Nærings - og handelsdepartementet

Kommunal - og regionaldepartementet

Samferdselsdepartementet

Forsvarsdepartementet

Justisdepartementet (leder arbeidet)

Finansdepartementet


Kontaktperson: Prosjektleder Knut Kværner, telefon 22245310

Lagt inn 8. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen