Historisk arkiv

Grensepasseringsutvalg foreslår: 81 godkjente grenseovergangssteder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 22-99
Dato: 16.03.1999

Grensepasseringsutvalg foreslår: 81 godkjente grenseovergangssteder

Utvalget som Justisministeren nedsatte for å vurdere antall -og lokalisering av godkjente grenseovergangssteder etter norsk Schengen-tilslutning, foreslår at det opprettes 81 grenseovergangssteder i forbindelse med Schengen-samarbeidet. Grenseovergangsstedene omfatter 310 anløpssteder.

Utvalget foreslår å øke antall grenseovergangssteder med tilhørende anløpssteder

(kaianlegg, havner) slik at det i praksis ikke vil oppstå endringer av betydning for skipstrafikken eller næringslivet for øvrig.

Et grenseovergangssted er å regne som et navngitt geografisk område. Innenfor et slik grenseovergangssted kan det være et eller flere anløpssteder. For eksempel vil Porsgrunn grenseovergangssted omfatte anløpsstedene Brevik, Herøya, Langesund, Porsgrunn, Rafnes og Vold, Skien.

Utvalget anbefaler en ordning som skal sikre at næringslivet ikke blir pålagt endringer i ramme - og konkurransevilkår og samtidig ivaretar myndighetenes behov for grensekontroll uten å bruke unødige ressurser på dette. Riktige og hensiktsmessige kriterier, dynamikk og fleksibilitet er stikkord fra rapporten.

Enkelt å godkjenne nye steder

Utvalget viser til at departementet når som helst, dersom trafikk eller landingsmønster endrer seg, kan godkjenne nye steder som grenseovergangssteder. Det kan også opprettes grenseovergangssteder for en tidsbegrenset periode. Fastsettelse av grenseovergangssteder er helt og holdent et nasjonalt anliggende.

Steder utenfor listen kan anløpes

Utvalget foreslår en endring i utlendingsforskriften slik at fartøyer som ønsker anløpe andre steder enn de godkjente, kan gjøre dette etter å ha innhentet tillatelse fra politiet.

Det legges opp til at norske og Schengenregistrerte fiskefartøyer som kommer fra Schengenområdet ikke trenger å gå til godkjent grenseovergangssted. Kontrollen med slike fartøyer foreslås basert på forhåndsmeldeplikt og stikkprøvekontroll i stedet for rutinemessige fysiske kontroller. Tollovens bestemmelser gjelder som før.

Verken fiskerinæringen eller politiet ønsker å behandle flere meldinger enn strengt tatt nødvendig. Det anbefales derfor at departementet i forbindelse med forskriftsarbeidet nøye vurderer om visse fartøyer eller fartøyskategorier kan unntas meldeplikt.

Mindre endringer for russiske fiskebåter

Når det gjelder russiske fiskefartøyer andre fartøyer fra land utenfor Schengen-området vil disse, som i dag, måtte melde sin ankomst før de anløper norsk havn samt oversende fortegnelse over mannskapet. For disse fartøyene legges det opp til fysiske kontroller basert på informasjon fra meldingene, den konkrete situasjon for øvrig og tilgjengelige ressurser. Disse fartøyer må som hovedregel gå til godkjent grenseovergangssted.

Det enkelte politidistrikt, politistasjon eller lensmannskontor gis i utvalgets forslag ansvaret for et begrenset antall grenseovergangssteder og et mindre antall skipsanløp. Politiet bør enkelte steder tilføres ekstra ressurser avhengig av det generelle kontrollnivå myndighetene ønsker å tilfredsstille.

Utvalget har vært ledet av Justisdepartementet, og har for øvrig vært bredt sammensatt med medlemmer fra flere departementer og næringslivsorganisasjoner.(se vedlegg)

Utvalget forutsetter at rapporten sendes på høring før Justisdepartementet fastsetter den endelige listen over grenseovergangssteder.

linkdoc012005-070205#docSe vedlegg


Kontaktperson: Prosjektleder, Knut Kværner tlf 22245310

Lagt inn 16. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen