Historisk arkiv

Justisminister Dørum: - Schengen-problem løst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

23-99
17.03.1999

Justisminister Dørum: - Schengen-problem løst

- Denne rapporten tyder på at vi skal få en tilfredsstillende løsning for alle parter når det gjelder Schengen-samarbeidet og hensynet til norske næringsinteresser, sier justisminister Odd Einar Dørum i en kommentar til Grensepasseringsutvalgets forslag, som ble fremlagt på en pressekonferanse i Tromsø tirsdag.

Når Norge kommer med i Schengen-samarbeidet neste år, vil vår kystlinje og grense til Russland også bli Schengen-områdets ytre grense, som det blir Norges oppgave å kontrollere.

Det har vært en viss frykt for at strengere kontroll av grensepassering fra land utenfor Schengen ville kunne føre til problemer for norsk næringsvirksomhet, spesielt når det gjelder leveranser fra russiske fiskebåter til fiskeriforedlingsbedrifter i den nordligste delen av Norge.

- Med de forslag til grensepasseringssteder og fleksible ordninger som utvalget har foreslått, ser det ut til at dette likevel ikke vil by på nevneverdige problemer for norsk næringsvirksomhet, fremholder den nye justisministeren.

Et enstemmig utvalg, bredt sammensatt fra flere departementer og en rekke næringsorganisasjoner, foreslår 81 grenseovergangssteder som omfatter 310 anløpssteder (kaianlegg, havner).

Kontaktperson: Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

Lagt inn 17. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen