Historisk arkiv

Justisminister Høybråten om politidirektorat: – Tiden er overmoden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 20/1999
Dato: 4. mars 1999

Justisminister Høybråten om politidirektorat: – Tiden er overmoden

– Jeg synes det er spennende at utvalget har samlet seg om politidirektorat, og tror at tiden er overmoden for en reform når det gjelder den sentrale justisforvaltning, sier fungerende justisminister Dagfinn Høybråten i en kommentar til Politidistriktsutvalgets forslag om politidirektorat.

Høybråten sier at innsats for å bekjempe kriminaliteten er ett av Regjeringens satsningsområder, og at et politidirektorat kan være et effektivt virkemiddel. Han er også positiv til tanken om et direktorat, fordi det vil gi klarere og tydeligere ansvarslinjer.

– I tillegg kan en slik organisasjonsform avlaste det store og tunge Justisdepartementet, for oppgaver som åpenbart er direktoratsoppgaver, og frigjøre krefter til mer langsiktig og strategisk tenkning. Departementets politiavdeling er i dag alene større eller like stor som flere av departementene. Selv om forslaget tidligere har vakt motstand, tror jeg tiden er moden i dag, sier han.

Justisministeren understreker imidlertid at politiet utøver tvangsmakt, og at det derfor må stilles strenge krav til demokratisk styring og kontroll.

– Regjeringen ønsker å sette fokus på en bedre organisering og dermed en bedre utnyttelse av ressursene i denne viktige etaten. Det hjelper ikke med mer ressursene hvis det er svakheter i organiseringen, understreker Høybråten. Regjeringen er fornøyd med det viktige bidraget fra Politidistriktsutvalget, men forslagene fra utvalget skal på høring før Regjeringen tar stilling til dem.


Kontaktperson: Bjørn Talén, telefon 22245109

Lagt inn 5. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen