Historisk arkiv

Justisminister Odd Einar Dørum: forslår opprettelse av politidirektorat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 101-99
Dato: 15.10.1999

Justisminister Odd Einar Dørum: forslår opprettelse av politidirektorat

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet et lovforslag (Ot prp nr. 7) om ny sentral ledelse for politi- og lensmannsetaten, som innebærer opprettelse av et politidirektorat. Direktoratet skal ledes av en politidirektør.

– Vi gjør dette for å effektivisere det kriminalitetsbekjempende arbeid og samtidig sikre et desentralisert politi i fremtiden, sier justisminister Odd Einar Dørum. Politidirektoratet blir et eget forvaltningsorgan under Justisdepartementet med justisministeren som konstitusjonelt og politisk ansvarlig. Statsråden vil også ha instruksjonsmyndighet og adgang til å gjøre om vedtak fattet av politidirektoratet.

Justisdepartementet foreslår at direktøren i Politidirektoratet får politimyndighet, men ikke påtalemyndighet.

– Det vil kunne skape uryddige ansvarsforhold dersom en direktør for Politidirektoratet også skal ha påtalemyndighet, sier Dørum.

Politidirektoratets oppgaver

I tillegg til å være departementets operative og utøvende politiorgan på sentralt nivå skal direktoratet også utføre operative støttefunksjoner i forhold til politidistriktene og særorganene. Politidirektoratet vil imidlertid vise tilbakeholdenhet når det gjelder utøvelse av de politioperative funksjoner. Disse skal primært ivaretas av politidistriktene.

– Den operative virksomheten vi tenker direktoratet skal utføre, er som strategisk koordinator og tilrettelegger av en samlet politiinnsats, sier Dørum.

Det antydes at direktoratet får mellom 100 og 120 ansatte. En del av disse skal overføres fra Justisdepartementet, noen ved omdisponeringer av andre deler av politi- og lensmannsetaten og ved nyrekruttering. Departementet ønsker at Politidirektoratet skal være operativt 1. januar 2001.

– Vi satser på å lyse ut lederstillingene i direktoratet raskt etter at lovforslaget er vedtatt, slik at disse kan være med på etableringen og den videre organiseringen, sier justisministeren.

– Direktoratet er et viktig premiss for en ny politistruktur på distriktsnivå, og vil minske behovet for reduksjon i antall politidistrikt. Forslagene om endringer i politidistriktene vil bli behandlet i en stortingsmelding som kommer til neste år, opplyser justisministeren.

Legges under Politidirektoratet

Kripos, Økokrim og de andre særorganene i politiet vil bli underlagt Politidirektoratet. Politiets overvåkingstjeneste vil fortsatt rapportere til Justisdepartementet. Justisdepartementet ønsker i hovedtrekk å beholde dagens organisering av uttrykningspolitiet (UP).


Kontaktperson:
Roar Hanssen, telefon 22245107

Lagt inn 15. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen