Historisk arkiv

Justisminister Odd Einar Dørum foreslår: Tiltak for å beskytte politiet og vitner mot trusler og represalier fra kriminelle miljøer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 97/1999
Dato: 2. oktober 1999

Justisminister Odd Einar Dørum foreslår:

Tiltak for å beskytte politiet og vitner mot trusler og represalier fra kriminelle miljøer

– Det er en trusel mot rettsstaten når politiet og vitner blir utsatt for trusler og represalier fra kriminelle miljøer som er under etterforskning eller strafferettslig forfølgning. Hvis vitner lar være å stå frem av frykt for represalier, er det et alvorlig tilbakeslag i kampen mot kriminalitet, sier justisminister Odd Einar Dørum. Justisdepartementet sendte derfor på høring i går et notat med en rekke forslag til tiltak for å beskytte politiet og vitner.

Justisdepartementet foreslår i høringsnotatet:

  • en begrenset adgang til anonym vitneførsel under politiets etterforskning og rettsforhandlingene
  • rett for politiet til å beskytte sine kilder
  • vitnebeskyttelse ved andre tiltak: opplysninger om vitnets bosted skal kunne holdes tilbake, vitnet skal kunne skjermes ved avhøret i retten, eller avhøret kan skje ved videoopptak
  • en egen straffebestemmelse for sabotasje mot rettsvesenet, med fengsel inntil fem år (ti år under særdeles skjerpende omstendigheter) som gir strafferettslig vern for aktørene i rettssaker.

– Bruk av anonyme vitner skal bare kunne skje når det er strengt nødvendig for å få klarlagt saker om alvorlige forbrytelser som drap, voldtekt, grovt ran og grove narkotikaforbrytelser, sier Dørum. Forutsetningen for anonymitet er at vil være en nærliggende fare for vitnet eller dets nærmeste dersom det blir kjent hvem vitnet er. Det må heller ikke medføre vesentlige betenkeligheter for tiltaltes forsvar å bruke anonyme vitner. Departementet regner med at det først og fremst er ved organisert kriminalitet at det vil være aktuelt med anonym vitneførsel. Det skal være retten som treffer avgjørelse om å tillate et anonymt vitne i saken.

Høringsnotatet tar dessuten opp spørsmål om å utstyre vitner med ny identitet (nytt personnummer) og redegjør for adgangen til å få sperret adresse i folkeregisteret. Justisdepartementet foreslår ikke minstestraffer eller enda høyere lengstestraffer i de alminnelige straffebestemmelsene for vold mot offentlige tjenestemenn.

Justisdepartementet går inn for et sterkere strafferettslig vern mot trusler mot medlemmer av regjeringen.

Fristen for å avgi høringsuttalelse er 1. desember 1999. I lys av høringsuttalelsene vil Justisdepartementet legge frem en lovproposisjon for Stortinget.

Høringsnotatet finnes i Word-format for nedlasting fra Justisdepartementets sider på ODIN: linkdoc012005-990133horing#dochttp://odin.dep.no/jd/publ/publ.html


Kontaktperson: Roar Hanssen, telefon 22245107

Lagt inn 2. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen