Historisk arkiv

Kosovo-krisen: Regjeringen letter visumvilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 36-99
Dato: 19.04.1999

Kosovo-krisen: Regjeringen letter visumvilkår

Det blir nå mulig å få visum uten de vanlige betingelser for personer fra Den føderale republikken Jugoslavia med nær familie i Norge, og som befinner seg i hjemlandet eller i Kroatia, Bosnia, Albania eller Makedonia. Det har Regjeringen bestemt på bakgrunn av den spesielle situasjonen i Jugoslavia.

Dette gjelder ektefelle, samboer med to års samliv, barn under 18 år og enslige foreldre over 60 år som er alene eller uten andre slektninger der de befinner seg - det vil altså si personer som ordinært innvilges familiegjenforening.

Normalt utstedes visum på betingelse av retur innen tre måneder. Dette vilkåret blir sløyfet for disse personene, som nå kan reise til Norge først, og deretter søke om opphold på grunnlag av familiegjenforening.

Det blir ikke gjort endringer i de ordinære reglene når det gjelder hvem som har rett til familiegjenforening. Men det normale kravet om at den det søkes gjenforening med i Norge må ha gyldig oppholdstillatelse, frafalles nå.

I tillegg sløyfes kravet om at søknad om familiegjenforening bare kan fremmes av søkeren selv fra hjemlandet. Dette betyr at familiemedlemmer som befinner seg i Norge, kan levere søknad her i landet på vegne av dem det gjelder .


Kontaktperson:
avdelingsdirektør Siri Johnsen, telefon 22 24 52 93

Lagt inn 19. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen