Historisk arkiv

Lettere å få fri rettshjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 129-99
Dato: 22.12.1999

Lettere å få fri rettshjelp

I linkdoc012005-044003#docStortingsmelding nr 25 om fri rettshjelp som legges frem i statsråd 22. desember foreslår regjeringen at alle som fyller inntektsvilkårene skal få en times gratis konsultasjon hos advokat når man har et juridisk problem. Det skal bli lettere å få fri rettshjelp bl.a. i trygdesaker, sosialsaker, barnevernssaker og for folk med store gjeldsproblemer.

Regjeringen foreslår også en rekke andre forbedringer i de offentlige rettshjelpordningene:

  • Pasienter som har vært utsatt for feilbehandling skal lettere kunne få fri rettshjelp enn i dag.
  • Egenandelene blir betydelig lavere for mange rettshjelpsøkere. Regjeringen foreslår en total omlegging av dagens egenandelssystem. Blant annet skal det settes et tak på hvor mye den enkelte skal betale i egenandel.
  • I stortingsmeldingen går regjeringen også inn for å forenkle regelverket slik at det blir lettere å forstå for folk flest og enklere å praktisere for rettshjelpmyndighetene.
  • Informasjonen om ordningen skal også bli bedre, blant annet skal Internett tas i bruk.

27 % av alle husstander i Norge kommer inn under rettshjelplovens inntektsgrenser, slik at de har rett til fri rettshjelp. Regjeringen foreslår derfor ikke en generell heving av inntektsgrensene, men vil at de skal indeksreguleres hvert år.

Regjeringen mener at det fortsatt skal være advokatene som yter hovedtyngden av juridisk bistand og går derfor ikke inn for å opprette nye offentlige rettshjelpkontorer slik som noen har tatt til orde for. Eksisterende tilbud som rettshjelpkontorene i Oslo og indre Finnmark, JUSS-BUSS osv vil imidlertid bli opprettholdt.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Jan Gotaas, Sivilavdelingen, telefon 22 24 52 28

Lagt inn 22. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen