Historisk arkiv

Lettere å få mellomnavn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 114-99
Dato: 22.11.99

Lettere å få mellomnavn

Justisdepartementet har iRundskriv G-81/99kommet med nye retningslinjer om personnavn. Det legges opp til en liberalisering med blant annet større adgang til å ta mellomnavn. Det er særlige endringer for dem med utenlandsk tilknytning.

De nye retningslinjene åpner bl.a. for at også oldeforeldrenes slektsnavn som ugift, eller mellomnavnet en av foreldrene har eller har hatt, kan tas som mellomnavn. Departementet vil dessuten som hovedregel åpne for at voksne kan få godkjent sitt kjælenavn som fornavn.

Retningslinjene gjør det videre mulig for utenlandske statsborgere å bli registrert i Norge med navnet de har fått i sine pass. Navneendringer i statsborgerlandet skal med andre ord som hovedregel godtas i Norge.

Rundskrivet omhandler ikke lovforslaget om bruk av to slektsnavn, fordi dette ikke er vedtatt ennå. Dagens lov åpner ikke for at barn kan få både fars og mors slektsnavn.

For øvrig nedsatte Justisdepartementet 22.04.99 en arbeidsgruppe som skal vurdere forslag til endringer i navneloven. Målet med arbeidsgruppens utredning er bl.a. å få til en vesentlig liberalisering av navneloven. Arbeidsgruppens rapport er forutsatt avgitt til Justisdepartementet innen 1. juli 2000.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Brita Mellin-Olsen, tlf. 22 24 54 54