Historisk arkiv

Lettere for politiet å avdekke våpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 50-99
Dato: 28.05.1999

Lettere for politiet å avdekke våpen

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet en odelstingsproposisjon (Ot prp nr 79 (1998/99)) om midlertidig lov om endring i politiloven, som vil utvide politiets adgang til å undersøke om personer bærer våpen på offentlig sted. Loven er foreslått å gjelde i tre år.

– Kampen for et tryggere samfunn og mot kriminalitet er ett av Regjeringens viktigste innsatsområder. Det er her en særlig utfordring å finne frem til virkemidler som bl.a. kan møte volden på offentlig steder, spesielt i enkelte storbymiljøer, der våpen tas i bruk, sier justisminister Odd-Einar Dørum.

Forslaget fra Regjeringen bygger på departementets høringsforslag av 5. februar 1999, med enkelte endringer.

Hovedpunkter

  • Politiet kan på offentlig sted – i situasjoner eller på steder hvor vold erfaringsmessig lett utøves – visitere person når det er grunn til å undersøke om personen er i besittelse av våpen.
  • Visitasjon skal i slike tilfelle først foretas ved hjelp av teknisk hjelpemiddel.
  • Visitasjon kan bare gjennomføres når politimesteren, eller politimesterens stedfortreder, på forhånd har gitt samtykke til at visitasjon kan foretas i et nærmere angitt område og tidsrom.

Høringsinstansene er stort sett positive

Høringsinstansene har i overveiende grad vært positive til lovforslaget. Flere har pekt på at det vil være behov for utvidelse av gjeldende visitasjonsadgang for å avdekke våpen. Et par av høringsinstansene har imidlertid stilt spørsmål om det er behov for utvidet adgang til visitasjon.

Det vesentlige av argumenter mot har blitt fremsatt i forhold til bl.a. spørsmålet om garantier mot misbruk/ivaretakelse av rettssikkerheten til enkelte grupper. Videre er fremsatt merknader i forhold til begrensning i lovens anvendelsesområde, den praktiske gjennomføring og beslutningskjeden.

Vekt på rettssikkerhet og personvern

En utvidet adgang til visitasjon er en inngripen i den enkeltes privatsfære, som både må begrunnes og begrenses. For å ivareta disse hensyn mener Regjeringen det er viktig å oppstille visse begrensninger i lovens anvendelsesområde. Videre at det oppstilles formelle krav til gjennomføringen.

Regjeringen har nøye vurdert hensynet til personvern, og mener at forslaget ikke er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 8.

Den nye bestemmelsen i politiloven § 10 a, er bl.a. et nytt hjelpemiddel for politiet i forbindelse med forhåndsplanlegging av aksjoner for å kunne avdekke våpen.

– Regjeringen har funnet det riktig at bestemmelsen blir gitt som en midlertidig lov. Gyldighetstiden er foreslått satt til tre år fra ikrafttredelsestidspunktet. I løpet av denne tiden vil man opparbeide seg erfaringsgrunnlag, både med hensyn til praktisering av bestemmelsen og hvilke effekter man har oppnådd, sier Dørum.

Hele lovforslaget finnes på Justisdepartementets internettsider: http://odin.dep.no/jd


Kontaktperson: Underdirektør Magne Svor, telefon 22245443

Lagt inn 28. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen