Historisk arkiv

Lokaldemokrati i Longyearbyen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 105-99
Dato: 29.10.1999

Lokaldemokrati i Longyearbyen

En stortingsmelding om Svalbard (St.meld. nr.9 (1999-2000)) ble i dag lagt fram på Svalbard. Meldingen gir en helhetlig vurdering av svalbardsamfunnet, der miljø, kulldrift og annen næringsvirksomhet, utenrikspolitiske og andre relevante forhold ses i sammenheng. Blant annet vil Regjeringen innføre lokaldemokrati i Longyearbyen.

Svalbardrådet skifter navn til Longyearbyen lokalstyre. Longyearbyen lokalstyre overtar som eier av Svalbard Samfunnsdrift AS, og overtar i tillegg en rekke andre oppgaver som i dag utføres av staten.

– Vi ønsker at Longyearbyen skal være et familiesamfunn av høy kvalitet, men ikke et livsløpssamfunn, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Meldingen slår fast at hovedmålene i norsk svalbardpolitikk ligger fast. Regjeringen legger stor vekt på politisk enighet om norsk svalbardpolitikk.

Meldingen varsler vern av Bjørnøya og utvidelse av verneområdene på Spitsbergen, blant annet i Reindalen.

Regjeringen går inn for at undersøkelsene etter kull i Svea Nord videreføres. Endelig beslutning om fortsatt norsk kulldrift på Svalbard kan tas først når resultatet av disse foreligger.

Reiseliv, turisme og forskning skal fortsatt være sentrale virkemidler for fortsatt norsk bosetting på Svalbard, men aktiviteten må skje innenfor de rammer de høye miljømålene for Svalbard setter.


Kontaktperson:
Roar Hanssen, 90 57 07 43

Lagt inn 29. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen