Historisk arkiv

Nei til straffedømte legdommere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 35/1999
Dato: 16. april 1999

Nei til straffedømte legdommere

  • – Det er selvsagt at straffedømte ikke skal kunne ha tillitsverv som legdommere. Justisdepartementet vil innskjerpe overfor kommunene at de her må følge opp lovverket på en grundigere måte, sier justisminister Odd Einar Dørum.
  • Aftenposten bragte fredag en reportasje om flere tilfeller der straffedømte har sittet som legdommere. Ifølge undersøkelsen TV2 nylig gjennopmførte er det bare 24 prosent av kommunene som gjennomfører den vandelskontrollen loven krever.
  • Justisdepartementet vil før årets kommunevalg og ny periode for legdommere, sende ut brev til kommunene hvor det blir innskjerpet at kommunene ved oppnevning av legdommere har plikt til å sjekke deres vandel.
  • Når det iblant kan vise seg at legdommere tidligere har vært straffet, er det ikke nødvendigvis på grunn av manglende forhåndskontroll. Det kan være tilfeller der legdommere blir straffedømt i perioden de er oppnevnt for. Slike forhold er det ofte vanskelig å ha oversikt over, spesielt dersom vedkommende er dømt i en annen kommune.
  • Departementet arbeider for tiden med spørsmål knyttet til legdommersystemet, blant annet innføring av øvre aldersgrense og forbud mot at stortingsrepresentanter tjenestegjør som legdommere. Problemet med straffedømte legdommere vil bli behandlet i dette arbeidet.

Kontaktperson: Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

Lagt inn 16. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen