Historisk arkiv

Norsk Schengen-tilpasning betyr passfrihet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 40-99
Dato: 30.04.1999

Norsk Schengen-tilpasning betyr passfrihet

- Norsk Schengen-tilpasning betyr at den nordiske passfriheten opprettholdes og blir utvidet til at nordmenn kan reise passfritt til alle Schengen-land, sier statssekretær Bjørn Solbakken i Justisdepartementet.

I fredagens statsråd ble det fremmet linkdoc012005-050041#docOt prp 56 Om lov om Schengen informasjonssystem (SIS), og endringer i utlendingsloven og i enkelte andre lover som følge av Schengen-samarbeidet.

- Den nordiske passunionen har vært en modell for Schengen-samarbeidet, og for Norge har det vært viktig at den nordiske passfriheten blir opprettholdt, fremholder Solbakken.

Men passfriheten innen Schengen-landene vil i praksis ikke være i orden før ut i 2001, selv om avtalen for Norges del trer i kraft 1. oktober 2000.

Indre grenser i Schengen-området skal kunne passeres hvor som helst uten personkontroll. Men Norge og EU blir fortsatt to separate tollområder, slik at tollkontrollen ved norsk grense opprettholdes. - Dette er viktig, blant annet med tanke på narkotikakontrollen, understreker statssekretær Solbakken.

Styrket rolle for Datatilsynet

Schengen informasjonssystem (SIS) gjør det lettere å utveksle opplysninger mellom politiet i medlemslandene. Nytt i forhold til høringsutkastet er det at Datatilsynet har fått større myndighet når det gjelder kontrollen med SIS. Datatilsynet gis en generell kontrollfunksjon, og kan på eget initiativ eller begjæring fra den registrerte sjekke om opplysningene i SIS er riktige og om de er registrert og brukt i samsvar med lovens regler. Justisdepartementet har langt på vei imøtekommet Datatilsynets høringskommentar.

«Hot pursuit»

Endringene i politiloven betyr at politifolk fra Sverige og Finland, i visse tilfeller kan forfølge mistenkte personer inn på norsk territorium. Denne adgangen har til en viss grad vært praktisert når det gjelder forfølgelse av ferske spor over landegrensene mellom Norge, Sverige og Finland. Nå blir denne adgangen formalisert. Men utenlandske polititjenestemenn vil ikke kunne utøve politimyndighet på linje med norske tjenestemenn.

Grunnvilkåret for forfølgelsesretten er at den forfulgte er mistenkt for straffbar handling som kan medføre utlevering. De utenlandske politifolkene skal bære synlige kjennetegn i form av uniform eller armbind, og rette seg etter pålegg fra norske myndigheter. De skal kunne bære våpen, men bruk er forbudt unntatt i nødverge. Hvis ikke den lokale norske politimyndighet kan gripe inn raskt nok, er det også adgang til å anholde den mistenkte inntil norsk politi kan overta.

Ordningen skal evalueres av norske myndigheter etter en viss tid.

Liten forskjell i asylpolitikken

I utlendingsloven gis det adgang til å bortvise utlending som er registrert i SIS med henblikk på ikke å tillate innreise, og når dette er nødvendig av hensyn til Norges eller annet Schengen-lands sikkerhet, offentlige orden eller internasjonale forbindelser. Men norske myndigheter kan likevel tillate innreise i slike tilfeller ut fra humanitære eller nasjonale hensyn eller på grunn av internasjonale forpliktelser.

- Schengen-avtalen får liten betydning for asylsøkere som vil til Norge, og for norsk asyl- og flyktningpolitikk, fastslår statssekretær Bjørn Solbakken.


Kontaktperson:
Bjørn Solbakken, telefon 22 24 51 05

Postadresse

Postboks 8805 Dep

0030 Oslo

Org.nr.:972 417 831

Kontoradresse

Akersgt 42

Telefon: 22 24 51 04 Telefaks: 22 24 27 20

Informasjonssjef

Bjørn Talèn

Telefon:22 24 51 09

Privat: 22 14 66 78

Informasjonskons.

Roar Hanssen

Telefon:22 24 51 07

Privat 22 75 13 97

Informasjonskons.

Julie Øybø

Telefon:22 24 52 02 Privat 22 23 85 86

Side 3

Lagt inn 30. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen