Historisk arkiv

Norske politifolk til Kosovo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 127-99
Dato: 17.12.99

Stortingsmelding om Norges deltakelse i internasjonalt politisamarbeid:

Norske politifolk til Kosovo

Justisdepartementet åpner for å sende norske politifolk til operativ tjeneste i Kosovo på frivillig basis. Dette fremkommer i St. meld. nr. 18 (1999-2000) som ble fremmet i statsråd i dag, fredag. Meldingen gir ellers en bred presentasjon av Norges deltakelse i internasjonalt samarbeid om bekjempelse av kriminalitet, med hovedvekt på politisamarbeid i Europa.

– Kriminalitetsbildet i Europa er i økende grad preget av organisert, internasjonal kriminalitet. Derfor er internasjonalt politisamarbeid nødvendig for å bekjempe denne grenseoverskridende kriminaliteten, sier justisminister Odd Einar Dørum.

I meldingen slår regjeringen fast et ønske om fortsatt sterkt norsk engasjement i Interpol. I meldingen går regjeringen inn for samarbeid mellom norsk politi og Europol gjennom en tredjelandsavtale så snart som mulig. Hensikten med avtalen er å utvikle og styrke samarbeidet om bekjempelse av organisert kriminalitet, særlig gjennom utveksling av relevant informasjon. Regjeringen gir også uttrykk for at man vil prioritere en videreføring av norsk politis deltakelse i ulike multilaterale samarbeidsfora. Det fremholdes også at det nordiske politisamarbeidet er et sentralt ledd i vårt internasjonale engasjement.

Det vil bli tatt initiativ til å utplassere en representant for norsk politi ved ambassaden i Washington.

Norsk politi har gjennom sin innsats i en rekke fredsoperasjoner fått et godt renommé. Norge har tidligere sagt nei til deltakelse i operasjoner hvor FN-politi er gitt utøvende myndighet som krever bevæpning, slik som i Kosovo. Etter at Justisdepartementet har besøkt området er det nå åpnet for norsk deltakelse av denne karakter i Kosovo.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Tom Brunsell, telefon 22 24 54 60