Historisk arkiv

Ny lotterilov gir større overskudd til formålet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 57/1999
Dato: 11. juni 1999

Ny lotterilov gir større overskudd til formålet

- Sterkere kontroll og regulering av lotterimarkedet er et virkemiddel som vil styrke organisasjonenes inntektsmuligheter fra lotterier, sier justisminister Odd Einar Dørum. Et strammere regelverk for å skrelle bort useriøs virksomhet skal ikke gå ut over de mange frivillige organisasjonene som er avhengig av slike inntekter til sitt samfunnsnyttige arbeid, understreker han.

Regjeringen vil opprette et direktorat, Statens Lotteritilsyn, som skal føre tilsyn med både de private lotterier og de statlige spill og overta Justisdepartementets oppgaver med å forvalte de private lotterier. Dette går frem av linkdoc012005-050048#docOt prp nr 84 (1998-99) om Lov om lotterier mv og Statens Lotteritilsyn, som ble fremmet i statsråd i dag.

Mer rettferdig

Loven skal bidra til en mer rettferdig fordeling av organisasjonenes andeler i spill- og lotterimarkedet. For å oppnå dette, foreslås at Lotteritilsynet skal godkjenne alle organisasjoner som vil opptre i lotterimarkedet og samtidig fastsette omfanget av lotterivirksomheten. Regjeringen vil i forskrift forenkle adgangen til å avholde smålotterier, slik at smålotterier med en øvre omsetningsgrense på kr 100 000,- pr år unntas fra kravet om tillatelse.

Mest mulig til formålet

- Vi må sikre at bare seriøse aktører får opptre på vegne av organisasjonene, sier justisminister Odd Einar Dørum. Alle entreprenører og lokalinnehavere skal autoriseres av Lotteritilsynet og registreres i et sentralt register, sammen med godkjente organisasjoner (Lotteriregisteret). Regnskapsplikten utvides til å omfatte alle organisasjoner, entreprenører og lokalinnehavere som ikke allerede har regnskapsplikt etter regnskapsloven. Organisasjoner og entreprenører pålegges også revisjonsplikt

Skjerpet kontroll og straff

- Lotteritilsynet må ha vide fullmakter i kontrollen med et marked som omsetter for svimlende 18,7 milliarder kr i året, fremholder justisministeren.

Lotteritilsynet skal ha adgang til å kontrollere lokaler og kan beslaglegge eller stenge av lotteriinnretninger. Tilsynet kan gi pålegg om retting og opphør av ulovlige forhold og følge opp gitte pålegg med administrativt forelegg eller tvangsmulkt. I tillegg til gjeldende adgang til å trekke tilbake tillatelser, vil Lotteritilsynet få adgang til å trekke tilbake enhver godkjenning eller autorisasjon som gis etter loven. Strafferammen for overtredelse av loven endres til ett år og heves til tre år for grov overtredelse.

Aldersgrense

Regjeringen vil beskytte barn og unge mot skadevirkninger av spill. Det innføres en aldersgrense på 18 år for spill på gevinstautomater. Regjeringen vil også gå inn for en strengere regulering av hvor automatene kan oppstilles . Alle automater skal registreres i et automatregister, slik at politiet og Lotteritilsynet enkelt kan kontrollere at automatene i markedet har gyldig tillatelse og er typegodkjent av myndighetene.

Loven presiserer dessuten at utenlandske lotterier må ha tillatelse fra norske myndigheter. Forbudet mot pyramidespill presiseres til også å omfatte pyramidesalg, og reguleres nærmere i forskrift. Det åpnes for tillatelse til spill over Internett, men ingen tillatelser vil bli gitt før rammebetingelsene er regulert nærmere i forskrift.

Klageinstans

Regjeringen vil opprette en uavhengig klageinstans for klager på Lotteritilsynets vedtak (Lotterinemnda). Inklusive Lotterinemndas sekretariat, skal Lotteritilsynet bemannes av ca 35 medarbeidere på full tid og ca 150 inspektører i deltidsengasjementer. I tillegg kommer stillinger knyttet til den eksisterende kontrollen med de statlige spill (Statskontrollen ved Norsk Tipping AS og Statens kontrollkomité ved Norsk Rikstoto) Tilsynet skal i sin helhet finansieres ved gebyrer, uten at dette skal gå på bekostning av overskuddet til det lotteriverdige formålet.

Lovforslaget er i sin helhet lagt ut på Justisdepartementets sider på Internett: linkdoc012005-990133#dochttp://odin.dep.no/jd/publ/publ.html


Kontaktperson: Underdirektør Anita Fjærem, telefon 22 24 54 35

Lagt inn 11. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen