Historisk arkiv

Ny plan for politiets atomulykkesberedskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 75-99
Dato: 02.08.1999

Ny plan for politiets atomulykkesberedskap

Justisdepartementet har utarbeidet rammeforutsetninger og planmal for politiets atomulykkesberedskap. Rammeforutsetningene gir politimestrene bl.a. informasjon og veiledning for utvikling av lokale beredskapsplaner vedrørende atomulykke

Politiet er en av etatene som umiddelbart blir involvert ved en atomulykke. I akuttfasen av en atomulykke vil politiet være en viktig aktør i forlengelsen av de tiltak som Kriseutvalget for atomulykker beslutter å gjennomføre. Oppgavene for politiet medfører et førstelinjeansvar som krever kunnskaper, løpende sikkerhetsvurdering og rådgiving.

Planen har definert politioppgavene i samtlige ni tiltak som Kriseutvalget ved atomulykker kan iverksette. To av tiltakene, sikring av forurensede områder og akutt evakuering, kan kun gjennomføres av politiet med hjemmel i politiloven. Kriseutvalget for atomulykker kan iverksette to beredskapsnivåer, informasjonsberedskap og høynet atomberedskap. Politiet kan få oppgaver ved begge nivåer. I forbindelse med en atomulykke vil en rekke henvendelser fra publikum bli rettet til politiet.

Trusselbilde

Statens strålevern mener at sjanser for atomulykker er liten, men de mener det er grunn til å understreke det store antallet atomreaktorer og mengder med spaltbart materiale om finnes på Kolahalvøya. Sikkerheten knyttet til nevnte reaktorer og radioaktivt materiale kan av ulike årsaker være utilfredstillende.

Alle ledd i atomulykkesberedskapen har fått pålegg fra statens strålevern om å lage egne beredskapsplaner for atomulykker.

– Tidligere var atomberedskapen i politiet ivaretatt i andre beredskapsplaner. En av politiets viktigste oppgaver er å ivareta befolkningens sikkerhet, uansett situasjon. Det at politiet når får en egen plan for atomulykker viser at vi tar denne trusselen på alvor, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Planen blir sendt til alle politimestre om kort tid, og de skal legge planer for hvordan oppgavene skal gjennomføres lokalt. Justisdepartementet vil også etablere nødvendig planverk på dette beredskapsområde.

Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Vidar Refvik, telefon 22245200

Lagt inn 2. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen