Historisk arkiv

Oppmykinger i utlendingsloven og -forskriften på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 30/99
Dato: 9. april 1999

Oppmykinger i utlendingsloven og -forskriften på høring

Justisdepartementet sender på høring nye forslag til endringer i utlendingsloven og -forskriften. Det meste dreier seg om oppmykinger, men noen av forslagene vil også gjøre reglene klarere uten at det innebærer realitetsendringer, f eks endringer som blir nødvendige som følge av at den gamle passinstruksen er avløst av passloven. Følgende eksempler gjelder forslag om oppmykinger:

  • Med virkning fra 15. juni 1997 ble det foretatt en rekke oppmykinger i reglene for familiegjenforening. Det foreslås nå at en går videre med oppmykinger på dette feltet gjennom forslag til nye endringer. Bl.a. foreslås det at varigheten av tillatelser som gir foreldre adgang til opphold i inntil seks måneder for å besøke voksne barn her i landet, utvides til ni måneder.
  • I dag oppstiller regelverket som en hovedregel at utlendinger som har tatt utdanning i Norge, må vende tilbake til hjemlandet etterpå. Denne såkalte returforutsetningen skal fortsatt ha hjemmel i regelverket, men det foreslås at det ikke fremgår hvorvidt det skal være en hovedregel eller ikke.
  • Den såkalte spesialistbestemmelsen gir i dag adgang til arbeidstillatelse her i landet bl.a. for personer som er fagutdannet på høyere nivå. Det foreslås nå at «på høyere nivå» utgår av bestemmelsen, med den følge at bl.a. hjelpepleiere, snekkere m.v. vil omfattes av bestemmelsen.
  • I tidsrommet 15. mai til 31. oktober er det adgang til å få tillatelser av inntil tre måneders varighet for å arbeide innen typisk sesongregulert virksomhet eller i forbindelse med ordinær ferieavvikling. Det foreslås nå at tidsrommet utvides til å gjelde hele året. Tillatelsene skal fortsatt ha inntil tre måneders varighet.
  • Flere forslag åpner for tillatelse til opphold eller arbeid for henholdsvis ett år eller inntil tre måneder for grupper som i dag ikke kan gis tillatelse.
  • Det foreslås utvidet adgang til å få realitetsbehandlet en søknad om tillatelse til opphold eller arbeid som fremsettes etter innreise.
  • Det foreslås at gjeldende bestemmelse om samtale med medfølgende barn i asylsaker endres slik at det blir avholdt langt flere slike samtaler enn det som er tilfelle i dag.

Justisdepartementet foretar en kontinuerlig vurdering av reglene i utlendingsloven og forskriften med henblikk på om de er i takt med tiden og så hensiktsmessige som mulig. Tidligere i år ble sendt på høring forslag om adgang til arbeidstillatelse for ufaglært arbeidskraft og om å myke opp adgangen til midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere.

Hele høringsbrevet finnes på Justisdepartementets internettsider http://odin.dep.no/jd/


Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Terje Sjeggestad, telefon 22245240
Seniorrådgiver Eli Fisknes, telefon 22245283

Lagt inn 9. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen