Historisk arkiv

Sedelighetsdømt fange fikk ha mindreårig overnattingsgjest - Kraftig reaksjon i Justisdepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 80/1999
Dato: 6. august 1999

Sedelighetsdømt fange fikk ha mindreårig overnattingsgjest

Kraftig reaksjon i Justisdepartementet

– Vi har avdekket forhold ved et av friomsorgens hybelhus som kan tyde på grovt regelbrudd fra ansattes side og mulig straffbart overgrep fra en soningsfange. Fangen er nå overført til Ila, hybelhuset er stengt og saken er allerede under etterforskning av politiet. Barnevernet er også koblet inn.

Det sier fungerende ekspedisjonssjef Jan Kato Fremstad i Justisdepartementets kriminalomsorgsavdeling. Saken har en så grov karakter at justisminister Odd Einar Dørum har vært holdt løpende orientert. Han ser meget alvorlig på forholdet og er inneforstått med de drastiske tiltak som allerede er gjennomført.

Saken gjelder en mann som er dømt for seksuelle overgrep mot barn. Mot slutten av sin soning ble han i mai overført fra Bastøy landsfengsel til kriminalomsorg i frihet på Sandaker hybelhus i Oslo. Her fikk han – i klar strid med regelverket – tillatelse til å ha en elleve år gammel jente som overnattingsgjest. Piken er datter av et vennepar av mannen.

Tillatelsen ble gitt mens bestyreren av hybelhuset var på ferie. Hun tok øyeblikkelig affære da hun kom tilbake på jobb mandag morgen og ble orientert av en medarbeider. Bestyrereren meldte straks fra til departementet, og neste dag ble fangen overført til Ila landsfengsel og sikringsanstalt. Bestyreren har dessuten sendt en såkalt bekymringsmelding til barnevernet.

Under de rådende forhold og av hensyn til politiets etterforskning har Justisdepartementet beordret hybelhuset stengt. Politiet vil både se på mulig straffbare overgrep fra soningsfangens side og om ansatte kan ha medvirket til straffbare forhold.

– Regelverket ved besøk på hybelhuset er helt klart, sier ekspedisjonssjef Fremstad: «Barn skal alltid være under oppsyn av foresatte». Regelverk og rutiner er under gjennomgåelse, men Fremstad understreker at en slik situasjon uansett aldri skulle vært mulig. For sikkerhets skyld blir regelverk og praksis undersøkt ved samtlige andre hybelhus i landet.


Kontaktpersoner:
Jan Kato Fremstad, telefon 22 24 55 00, eller privat 23 03 07 52
Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

Lagt inn 10. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen