Historisk arkiv

Skepsis til anonyme vitner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 48-99
Dato 31.05.1999

Skepsis til anonyme vitner

Som en del av Justisdepartementets arbeid med denne saken har lagdommer Mary-Ann Hedlund på oppdrag fra departementet utredet spørsmål om bruk av anonyme vitner. Hedlund anbefaler ikke at det åpnes for bruk av helt anonyme vitner som bevis i straffesaker.

Justisdepartementet har ikke tatt standpunkt til konklusjonene i Hedlunds utredning. Etter planen skal utredningen inngå i arbeidet med en bred behandling av spørsmålet, og sendes på høring før sommeren, sammen med forslag til ulike tiltak for å beskytte politiet og vitner fra trusler og represalier.

I utredningen går Hedlund ikke inn for at helt anonyme vitneforklaringer - dvs at vitnets navn og identitet er skjult for siktede/tiltalte - skal tillates brukt som bevis. Denne konklusjonen er basert på en avveining av ulike hensyn. Hedlunds vurdering er at det ikke er avdekket noe sterkt behov for helt anonyme vitner, og at det da bør vises tilbakeholdenhet med å åpne for et såvidt kontroversielt beskyttelsestiltak. Hun henviser bl a til en redegjørelse fra Oslo politidistrikt som viser at identiteten til de fleste vitner som utsettes for trusler og annen trakassering, er kjent for siktede/tiltalte fra før, og at anonymitet derfor ikke er egnet til å beskytte vitnet. Ut fra samme argumentasjon mener hun videre at det på det nåværende tidspunktet ikke er grunnlag for å innføre særregler om vitneanonymitet for polititjenestemenn. Hun mener imidlertid at det er grunn til å følge kriminalitetsutviklingen nøye og eventuelt ta spørsmålet opp på nytt dersom trusselbildet tilsier det.

Hedlund går derimot inn for en noe utvidet adgang til å holde vitnets identitet skjult for siktede på etterforskningsstadiet.

Hun stiller seg også positivt til forskjellige former for delvis anonymisering, dvs tiltak for å holde enkelte personopplysninger - men ikke nødvendigvis navnet - skjult for siktede/tiltalte. Bl a går hun inn for en mer vidtgående adgang til å holde opplysninger om bopel og arbeidssted skjult for tiltalte enn det som gjeldende rett gir adgang til. Hun mener også at det kan være grunn til å overveie bruk av skjerm som beskyttelsestiltak.

Kontaktperson: Lovrådgiver Toril M. Øie, telefon 22 24 53 84

Lagt inn 31. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen