Historisk arkiv

Strengere straff for konkurskriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 61-99
Dato 01.07.1999

Straffelovrådet foreslår:

Strengere straff for konkurskriminalitet

Straffelovrådet overleverte i dag sin innstilling, om forbrytelser i gjeldsforhold linkdoc012005-020028#doc(NOU 1999:23), til justisminister Odd Einar Dørum. Rådet foreslår blant annet å skjerpe straffen på dette området.

Straffelovens bestemmelser om forbrytelser i gjeldsforhold er kompliserte og medfører tolkningsproblemer og bevistvil. Dette er bakgrunnen for at rådet fikk i oppdrag å foreslå endringer for å effektivisere lovgivningen på dette området. Utvalget foreslår flere endringer i straffelovens kapitel 27, om forbrytelser i gjeldsforhold, for å gjøre reglene klarere og håndhevingen enklere.

Grove overtredelser av bestemmelsen om boforringelse foreslås straffet med fengsel inntil seks år. Det er en økning på ett år fra dagens bestemmelse. Rådet går også inn for å øke maksimalstraffen for regnskapsovertredelser, fra tre til seks år.

Utvalget går inn for å endre lovens krav til insolvens i bestemmelsene om boforringelse og kreditorbegunstigelse. Etter forslaget skal det være tilstrekkelig at skyldneren står i påtagelig fare for å bli insolvent. I gjeldende lov er kravet at skyldneren ikke vil kunnetilfredsstille alle fordringshavere. Dagens insolvenskrav har skapt bevisproblemer.

Utvalget forslår også en bestemmelse om suspensjon av foreldelse for straffeansvar i saker hvor det er gått med tid til behandling av skyldnerens bo under konkurs og gjeldsforhandlinger.

Straffelovrådet har vært ledet av professor dr juris Henry John Mæland.


Kontaktperson: Roar Hanssen, telefon 22245107

Lagt inn 1. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen