Historisk arkiv

Utvalg foreslår færre domstoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 45-99
Dato 25.05.1999

Utvalg foreslår færre domstoler

Antall domstoler i førsteinstans bør reduseres fra 93 til 54. Det foreslår Strukturutvalget for herreds- og byrettene, som tirsdag overrakte sin innstilling til statssekretær i Justisdepartementet, Bjørn Solbakken.

Strukturutvalget har vurdert oppgaver og struktur til domstolene i første instans.
Leder for utvalget har vært høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy.

Sentralisert tinglysing?

Utvalget foreslår ikke vesentlige endringer i oppgaver som i dag tilligger domstolene. Utvalget har inngående drøftet spørsmålet om hvorvidt tinglysingen, som er en forvaltningsoppgave, bør tas ut av domstolene og utføres av andre. I dette spørsmålet er utvalget delt. Fire av medlemmene mener tinglysningsoppgavene bør overføres til et landsomfattende register. Disse medlemmene mener at dette er en naturlig konsekvens av den tekniske utviklingen og at tinglysning ved et landsomfattende register vil kunne utføres mer kostnadseffektivt enn ved domstolene.Ved at tinglysing blir overført til et organ utenfor domstolene vil domstolene også i større utstrekning kunne konsentrere seg om de dømmnede oppgaver.

Den andre gruppen, som også består av fire medlemmer, mener tinglysingsoppgavene bør forbli i domstolene. Hovedbegrunnelsen for denne gruppen er at det ikke er hensiktsmessig å etablere nyordninger så lenge dagens system fungerer godt. Denne gruppen legger stor vekt på nødvendigheten av at tinglysingsansvarlige har stor grad av lokalkunnskap.

Struktur

Dersom man på alle punkter følger flertallets innstilling vil antall domstoler i første instans reduseres fra 93 til 54. Utvalget mener at for å sikre krav til domstolenes faglige kompetanse er det nødvendig å gå bort fra ordningen med enedommerembeter til førsteinstansdomstoler som består av flere dommere. Dette fører til at mange mindre embeter blir slått sammen til større enheter. Utvalget har i sine konkrete forslag til sammenslåinger også vurdert bosettingsmønster, avstander, kommunikasjoner, geografisk og kulturell tilhørighet.

Egen domstol i indre Finnmark

I utvalgets mandat ble det eksplisitt nevnt at man ønsket en vurdering av behovet for en ny domstol i indre Finnmark, ut fra hensynet om å ivareta samiske interesser på dette området. Utvalget foreslår at det opprettes en ny domstol for kommunene Nesseby, Tana, Karasjok, Porsanger og Kautokeino. Utvalget mener Karasjokk peker seg naturlig som stedsvalg for den nye domstolene. Opprettelse av en domstol i indre Finnmark vil etter Strukturutvlagets mening bidra til å øke kjennskapen til samiske sedvaner og rettsoppfatninger. Selv om det er alminnelig norsk rett som skal anvendes, vil samiske sedvaner og rettsoppfatninger kunne være relevant i flere sammenhenger.

Utredningen blir lagt ut på Internett, linkdoc#doc/jd/publ/1999/domstolene/


Kontaktperson: Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy 22 03 59 13

Rådgiver Cato Evensen 22 24 54 31

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen