Historisk arkiv

Innstramning overfor irakiske asylsøkere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 9-2000
Dato: 25.02.00

Innstramning overfor irakiske asylsøkere

Norge har det siste året opplevd en sterk økning i antall irakiske asylsøkere. I 1997 søkte 272 irakere asyl i Norge, i 1998 kom 1296, mens det i 1999 ankom hele 4073 irakiske asylsøkere.

De færreste irakiske asylsøkerne fyller vilkårene for asyl i Norge, enten fordi de ikke er forfulgt i hjemlandet, eller fordi de allerede har oppnådd beskyttelse i et annet trygt land. Fingeravtrykkundersøkelser har avslørt tidligere opphold i et annet europeisk land i 25 prosent av de undersøkte sakene. Man må kunne anta at antallet i virkeligheten er langt høyere.

På denne bakgrunn har Justisdepartementet besluttet at irakiske asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse, skal gis midlertidig oppholdstillatelse for ett år. Tillatelsen vil ikke gi rett til familiegjenforening.

– Denne innstramningen er nødvendig for å stoppe mennesker i å misbruke norske familiegjenforeningsregler, fordi de allerede har oppnådd beskyttelse i et annet trygt land, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Innstramningen vil ikke få betydning for flyktninger med behov for beskyttelse i Norge.

Av praktiske grunner er det for tiden ikke mulig å returnere noen til Irak. Justisdepartementet vil imidlertid i tiden fremover fortsatt utrede mulighetene for retur til hjemlandet av asylsøkere som ikke kvalifiserer for asyl eller oppholdstillatelse her i landet.

Kontaktperson:Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09