Historisk arkiv

Egenerklæring for militærnektere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 2-2000

Egenerklæring for militærnektere

Fra 1. januar 2000 endres prosedyrene for behandling av søknader om fritak for militærtjeneste av overbevisningsgrunner. Ordningen med politiavhør av hver enkelt søker erstattes av et system der mannskapet kan bli fritatt gjennom å undertegne en egenerklæring om å fylle lovens vilkår for fritak. Søknad om fritak vil ikke lenger medføre umiddelbar utsettelse/dimittering fra militærtjeneste.

Endringene berører kun behandlingsmåten, og ikke lovens vilkår for fritak. Det kreves fremdeles en grunnfestet pasifistisk holdning for å bli fritatt. Søknad om fritak for militærtjeneste skal fremsettes på standard søknadsblankett, som vil være tilgjengelig på sesjoneringsstedene og hos vedtaksorganene. Alle mannskaper skal kontrolleres mot straffe- og bøteregistrene. Vedtaksorganene kan innhente ytterligere opplysninger fra mannskapet, som kan pålegges å møte personlig for vedtaksorganene.

Førsteinstansbehandlingen av sakene skal foregå ved Vernepliktsverkets regionale avdelinger, og siviltjenesteadministrasjonene. Vedtak av siviltjenesteadministrasjonene kan innen tre uker påklages til Justisdepartementet. Initiativet til å reise sak for domstolene er i hovedsak overlatt til det enkelte mannskap.

Hindre misbruk
For å hindre misbruk av lovens fritakssystem, skal mannskaper som søker etter innkalling til militærtjeneste, eller under tjenestegjøring, ikke lenger gis umiddelbar utsettelse/dimittering fra tjeneste. Fremmøtedato opprettholdes, og militærtjenesten skal fortsette inntil fritak er innvilget i saken. Deretter skal det ordinært finne sted en direkte overføring til siviltjenesteleir. Det er fastsatt en øvre grense på fire uker for tilbakeholdelse i militær stilling. Ordningen vil gjelde både førstegangstjeneste og repetisjonsøvelser. Det er ikke adgang til å søke om tilbakeføring til militær stilling før den sivile verneplikten er gjennomført (14 måneders tjeneste).

Ordningen vil kun gjelde søknader som fremkommer etter lovens ikrafttredelsesdato, 1. januar 2000. Søknader som fremkommer før dette tidspunktet, vil følge dagens rutiner (egenformulert søknad, politiavhør mm).


Kontaktperson: Knut Ellingsæter, tlf 22 24 56 95

Lagt inn 14. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen