Historisk arkiv

Ny handlingsplan: Skjerpet kamp mot økonomisk kriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 3-2000
Dato: 18.01.00

Ny handlingsplan lagt fram av Regjeringen i dag:

Skjerpet kamp mot økonomisk kriminalitet

Regjeringen har i dag lagt fram en handlingsplan med tiltak mot ulik økonomisk kriminalitet. Planen omhandler blant annet regnskapsovertredelser, skatte- og avgiftskriminalitet, overtredelser i verdipapirmarkedet, konkurskriminalitet, konkurransekriminalitet, korrupsjon og hvitvasking.

Justisdepartementet og Finansdepartementet har samarbeidet om handlingsplanen, som redegjør for ulike tiltak som den siste tiden er satt i verk mot økonomisk kriminalitet. Planen omhandler også nye tiltak og saker som er under arbeid. Regjeringen vil fortsatt ha høy, løpende innsats mot økonomisk kriminalitet.

Økt internasjonalisering og ny teknologi preger også utviklingen innenfor økonomisk kriminalitet. I tillegg er den økonomiske kriminaliteten blitt mer organisert. Hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger og skatte- og avgiftskriminalitet er eksempler på kriminalitetsformer der disse utviklingstrekkene gjør seg særlig gjeldende.

Som et ledd i kampen mot organisert kriminalitet vil Regjeringen skjerpe innsatsen mot hvitvasking av penger. Ved å fokusere på hvitvaskingsleddet, bidrar man også til å bekjempe den bakenforliggende kriminaliteten. Ett av tiltakene mot hvitvasking er økt internasjonalt samarbeid.

Regjeringen arbeider også med Banklovkommisjonens forslag om tiltak mot tvilsom inkassovirksomhet ved oppkjøp av forfalte fordringer etc.

Kriminalitet skal ikke lønne seg. For å hindre at gjerningspersonen får beholde utbytte fra kriminelle handlinger, må utbyttet inndras. Som en oppfølging av fjorårets regelendringer for å øke bruken av inndragning, foreslås det å opprette flere politirevisorstillinger og gjennomføre kompetansehevende tiltak.

Samarbeid mellom ulike kontrolletater og mellom kontrolletater og politi har høy prioritet i kriminalitetsbekjempelsen. Etablert samarbeid på tvers av etatene skal videreutvikles. På noen områder foreslås det nye samarbeidsformer. På samme måte blir etablering og videreutvikling av internasjonalt samarbeid prioritert.

Regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminaliteter lagt ut på ODIN: http://odin.dep.no/jd/publ/2000/okokrim og på http://www.finans.dep.no - Dokumentarkiv, andre utredninger.

Kontaktpersoner:
Justisdepartementet: Anne Pauline Jensen, tlf. nr. 22 24 54 68
Finansdepartementet: Anne-Sissel Skånvik, tlf. 22 24 41 09/913 22 811