Historisk arkiv

Riksrevisjonskritikk av politiets effektivitet: - Svaret er resultatorientering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 6-2000
Dato: 03.02.00

Riksrevisjonskritikk av politiets effektivitet:

– Svaret er resultatkrav og politidirektorat, sier Dørum

– Vårt viktigste svar på Riksrevisjonens rapport om de store mulighetene for effektivisering i politiet resutatkrav, effektivisering av straffesakskjeden og organisasjonsendringer – er i denne sammenhengen opprettelsen av et politidirektorat, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Riksrevisjonen har vurdert politi- og lensmannsetatens effektivitet og måloppnåelse i forhold til Stortingets vedtak og forutsetninger. Hovedkonklusjonen er at økt ressursinnsats ikke i tilstrekkelig grad har slått ut i forbedret oppklaringsprosent og saksbehandlingstid. Påtalefasen synes å være flaskehalsen i straffesaksbehandlingen.

"Det kan synes som om vesentlige produktivitetsforbedringer i politidistriktene bare kan skje gjennom forbedringer i etterforskningsmetodikk og organisering", heter det i rapporten.

– Jeg er ikke overrasket over at rapporten peker på behovet for større effektivitet og en bedre organisering av politietaten. Det var jo nettopp dette som var bakgrunnen for Regjeringens forslag om å opprette et politidirektorat og slik oppnå en mer helhetlig etatstyring, og for innføring av resultatkrav og nye etterforskningsmetoder. Arbeidet med å effektivisere straffesakskjeden er vi allerede godt igang med, sier justisministeren.

Dørum understreker for øvrig at rapporten bare tar for seg straffesaksbehandlingen, og sier ikke noe om hvordan andre viktige politioppgaver utføres, f.eks. kriminalitetsforebyggende arbeid og ordenstjeneste.

Kontaktperson:Vidar Refvik, telefon 22 24 52 00