Historisk arkiv

Skyt ikke på pianisten!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Svar på kronikk i Dagbladet 2. mars 2000 (om kritikk av utnevnelsen av Terje Sjeggestad som direktør for den nye utlendingsnemnda). Av justisminister Odd Einar Dørum.

Justisminister Odd Einar Dørum
Svar på kronikk i Dagbladet 2. mars 2000.

Skyt ikke på pianisten!

S. Ananthakrishnan (Anirasistisk Senter) og Bjarte Vandvik (NOAS) kritiserer utnevnelsen av Terje Sjeggestad som direktør for den nye utlendingsnemnda. De mener Sjeggestad ikke vil være uhildet i stillingen på bakgrunn av sine tidligere posisjoner i UDI og Justisdepartementet. Han blir videre beskyldt for bokstavtolkning og strenghet.

Dette må være et stygt tilfelle av å skyte på pianisten istedenfor komponisten. Jeg går ut fra at det ikke er Ananthakrishnan og Vandviks mening at det er embetsverket som skal komponere politikken?

Jeg har lært Terje Sjeggestad kjenne som en usedvanlig dyktig, ryddig – og lojal – embetsmann. Som ekspedisjonssjef i Justisdepartementets utlendingsavdeling har han lojalt og ryddig fulgt stortingsflertallet og de ulike regjeringers skiftende politikk. Da linjen var strammere under de siste Ap-regjeringer, fulgte han den, og da Sentrumsregjeringen myket opp utlendingspolitikken, har han like lojalt stått for iverksettelsen av den.

Det var ingen tvil hos meg at Terje Sjeggestad var den desidert beste kandidaten til den viktige og meget krevende stillingen som leder for den nye utlendingsnemnda.