Historisk arkiv

Et løft for kultursektoren, sier Lahnstein

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 113/97
07.11.1997

Et løft for kultursektoren, sier Lahnstein

  • Jeg er svært glad for å kunne legge fram et budsjett der kultursektoren har fått et løft, sier kulturminister Anne Enger Lahnstein. Dette er en oppfølging av sentrumsregjeringens vektlegging av kultur og verdidebatt.
  • Vi lever i ei tid der mange opplever usikkerhet og rotløshet. Både enkeltindivid og fellesskap stilles overfor utfordringen om å takle raske endringer og større mangfold. Dette stiller store krav til vår evne til kreativitet og omstilling, samtidig som det forutsetter bevissthet om kulturarv og identitet. Kultur er ikke et luksusgode, men en helt nødvendig forutsetning for et levende og robust samfunn og for at den enkelte skal ha et godt liv. Kulturen binder menneskene sammen til et samfunn.

Kulturministeren understreker at det er sterk sammenheng mellom satsingen på lokal aktivitet, amatørvirksomhet og frivillige organisasjoner - og satsingen på kunstnerne og et profesjonelt kulturtilbud med høy kvalitet. Grasrotaktivitet legger grunnlaget for tilhørighet i lokalsamfunnet. Kunstneriske opplevelser gir noe å løfte blikket mot, noe som kan glede eller irritere. Sammen er det dette som skaper liv og dynamikk i samfunnet og fører til aktiv deltakelse og opplevelse.

I det videre arbeidet med statens forhold til de frivillige organisasjonene legger kulturminister Lahnstein vekt på en bedring av rammevilkårene. Organisasjonene må få styrket sin mulighet til å drive med sine primæraktiviteter.

Anne Enger Lahnstein peker på at statens bevilgning til lokale og regionale kulturbygg er styrket med 10 millioner kroner. Fysiske møteplasser er grunnleggende for aktivitet og deltakelse.

  • Vi har dessuten prioritert tiltak som kan bedre arbeidsvilkårene for yngre kunstnere, sier kulturminister Lahnstein. - Vi har funnet rom for å styrke oppfølgingen av kunstner- meldinga med 9 millioner kroner ut over de 50 millionene som forrige regjering la opp til.
  • Jeg vil også framheve økningen på 1,5 millioner kroner for skolekonserter til 6-åringene, og styrkingen av tilskuddet til festivaler med 3 millioner kroner, sier Lahnstein. Dette er tilskudd som vil skape mye aktivitet og glede landet rundt.

22 millioner kroner er satt av til å starte opp arbeidet med å forberede markeringen av tusenårsskiftet. - Vi ser på dette som en enestående anledning til å samle store deler av vår kulturpolitiske og verdifokuserte satsing, sier statsråd Lahnstein. Tusenårsmarkeringen gir oss mulighet til å fokusere på vilje til å lære og evne til forandring - sett i sammenheng med behovet for å holde fast ved grunnleggende verdier som felleskap og demokrati.

Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf 22 24 78 09

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen