Historisk arkiv

Europas medieministre vil styrke ytringsfriheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 137/97
Dato: 12.12.97

Europas medieministre vil styrke ytringsfriheten

Ytringsfriheten i Europa bør styrkes, fastslo Europarådets medieministerkonferanse i Thessaloniki fredag. Utsendingene fra 40 medlemsland samlet seg om en handlingsplan for å møte utfordringene i informasjonssamfunnet, med vekt på reguleringer for å hindre vold, intoleranse og mediekonsentrasjon og sikre opphavsretten.

Medieministrene uttrykte bekymring over Hviterusslands innstramminger i ytrings- og pressefriheten. Med henvisninger til den europeiske menneskerettighetskonvensjonen vedtok konferansedeltakerne, med unntak av den russiske representanten, en oppfordring til myndighetene i Hviterussland om å respektere informasjonsfriheten og medienes uavhengighet, som ledd i landets demokratiske utvikling.

Konferansen drøftet konsekvensene av ny teknologi for menneskerettigheter og demokratiske verdier. I en resolusjon blir det pekt på behovet for at flest mulig får tilgang til ny teknologi, at bruken av teknologien ikke må hindre ytrings- og informasjonsfriheten, og betydningen av å bevare det kulturelle mangforldet i Europa.

Medieministrene tok også opp behovet for ny regulering, bl.a. for å sikre klare ansvarsforhold for nye medieformer. En resolusjon ble vedtatt med understreking av viktigheten av å beskytte mindreårige mot tilgang til medietilbud med uheldig innhold, bl.a. vold og pornografi.

Statssekretær i Kulturdepartementet Ivar Egeberg framhever sterkt behovet for å øke europeisk programproduksjon med sikte på å sikre et visst kvalitetsinnhold i de mange nye kanalene som kommer med innføring av digital teknologi. Økt produksjon vil dessuten bidra til at det store kulturelle og språklige mangfoldet i Europa får leve videre.

Statssekretær Egeberg understreket at digitalsendinger også gjør det nødvendig å vurdere tiltak mot eierkonsentrasjon. Han viste til den nye norske medie-eierskaps lovgivingen som skal sikre ytringsfriheten, muligheter for meningsutveksling og mediemangfold. Det nye eierskapstilsynet som blir etablert neste år, vil kunne forby kjåp av eierandeler i en avis eller kringkastingsselskap eller tillate kjøp på visse betingelser.

Lagt inn 12 desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen