Historisk arkiv

Museene viktige bidragsytere i verdidebatten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 133/97
02.12.1997

Museene viktige bidragsytere i verdidebatten

-Tusenårsskiftet markerer et tidskille som bør mane til refleksjon. Vi må tenke igjennom hvilke verdier vi vil verne om i det norske samfunnet, hvordan vi skal fornye oss og møte utfordringer med framtidstro, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein på en museumskonferanse i Oslo tirsdag.

Vi er et ressursrikt land med store muligheter. Samtidig ser vi en voksende materialisme med store skyggesider. Vi trenger en bred verdimessig og samfunnsetisk mobilisering for å snu en del negative utviklingstrekk, sa Lahnstein og viste til at dette vil bli drøftet av den planlagte verdikommisjonen.

Historien gir oss grunnlag for å forstå samtida og for å møte framtida. Den gir oss faste holdepunkter og trygghet på egen identitet. Her er det viktig at museene bidrar med sine kunnskaper og formidlingskompetanse, fastslo kulturministeren.

Lahnstein understreket museenes ansvar for å gi minoritetsgrupper bedre forståelse for egen bakgrunn og historie. -Spesielt viktig er det å motvirke den feilinformasjon og de fordommer som storsamfunnets holdninger ofte er preget av. Et viktig bidrag i denne sammenheng er initiativet som er tatt for å få fram et bedre og mer nyansert bilde av taternes historie, sa hun. Det dreier seg om et samarbeidsprosjekt mellom tatere, Norsk museumsutvikling, Hedmark fylke og Glomdalsmuseet.

Kulturminister Lahnstein framhevet at museene med 9 millioner besøkende i fjor, er blant våre viktigste kulturtilbud. Tilgangen til kunnskapskildene vil bli utvidet fra nyttår når de første deler av Museumsnett Norge vil bli åpnet på Internett. Museumsnettet vil være et sektornett under Kulturnett Norge.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Lagt inn 2. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen