Historisk arkiv

Nordiske tiltak mot fremmedfiendlighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 134/97
Dato 05.12.1997

Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Nordiske tiltak mot fremmedfiendlighet

-Kulturelt mangfold er et våpen mot rasisme, sier Anne Enger Lahnstein etter å ha ledet det nordiske kulturministermøtet i København fredag. -Vi er enige om at kampen mot rasisme skal ha høy prioritet, både i Norden og nasjonalt, sier hun. Ministrene vedtok å sette i verk første del av en langsiktig tiltaksplan mot rasisme og fremmedfiendlighet. I 1998 er det satt av 1,5 mill. danske kroner til ulike tiltak.

-Her står utfordringene i kø både for myndigheter, kulturinstitusjoner og frivillige organisasjoner. Kulturelle aktiviteter vil synliggjøre mangfoldet, bidra til økt forståelse og respekt og bekjempe fordommer, sier kulturminister Lahnstein.

Tiltak som har fått klarsignal er en nordisk tegne- og diktkonkurranse for barn. Dessuten en multikulturell vandreutstilling som først skal vises i Stocholm som er Europeisk kulturhovedstad i 1998. Videre en viking-utstilling der bl.a. Arkeologisk Museum i Stavanger deltar, omkring temaet: gjør identifikasjonen med vikingene det umulig for minoriteter å bli oppfattet som nordiske?

-I det nordiske kultursamarbeidet er det stadig viktigere å legge vekt på identitetsskapende arbeid og fokusere på grunnleggende verdier. På kulturområdet har vi muligheter til å utvikle og styrke et levende verdifellesskap, som er en forutsetning for et fortsatt nært samarbeid mellom de nordiske land, sier statsråd Lahnstein.

Ministrene drøftet også behovet for en ny plan eller strategi for det nordiske kultursamarbeidet ved tusenårsskiftet. Både retning, innhold og organisering av samarbeidet ble berørt. Kulturministrene vil følge opp saken på sitt møte i mars med sikte på å legge fram resultatet av arbeidet på Nordisk Råds sesjon i Oslo høsten 1998.

De nordiske kulturministrene ble også enige om at kultursaker vedrørende EU skal settes opp som fast dagsordenpunkt på framtidige ministermøter.

Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Lagt inn 5. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen