Historisk arkiv

NRK kan ikke delta i Nordic Shopping Channel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 135/97
12.12.1997

NRK kan ikke delta i Nordic Shopping Channel

Kulturminister Anne Enger Lahnstein besluttet i dag som generalforsamling i NRK AS at NRK eller datterselskaper ikke kan delta i etableringen av Nordic Shopping Channel. På den ekstraordinære generalforsamling i Norsk rikskringkasting AS i dag besluttet kulturministeren også at telekjøpkanaler ikke kan formidles på ledig sendetid i NRKs bakkesendte kanaler.

Kulturminister Anne Enger Lahnstein la vekt på at NRKs lovbestemte formål er å drive allmennkringkasting, og at NRK etter kringkastingsloven ikke kan finansieres med reklameinntekter. Hun la også vekt på at det ville være betenkelig om en allmennkringkaster som er heleid av staten deltar i etableringen av en virksomhet i utlandet, og som planlegger å rette sine tjenester mot Norge - og som ikke lovlig kan etableres her.

Kulturministeren fastslo også at frekvenser avsatt til bakkesendt fjernsyn i Norge ikke kan benyttes til formidling av sendinger fra telekjøpkanaler. Dette innebærer at telekjøpsendinger heller ikke kan formidles i ledig sendetid på NRKs bakkesendte kanaler.

Hun la stor vekt på at NRK skal gis rammevilkår som gjør selskapet konkurransedyktig som lisensfinansiert allmennkringkaster, også i en framtidig fullt digitalisert kringkastingsvirksomhet. Kulturministeren så positivt på NRKs behov for andre inntekter og ba styret legge fram en forretningsplan for de framtidige aktiviter i bl.a. NRK Aktivum AS - med sikte på å klargjøre NRKs rammevilkår og i størst mulig grad sikre grunnlag for langsiktig planlegging.

Lagt inn 12 desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen