Historisk arkiv

Nytt operahus på Vestbanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

143/97
19.12.1997

Nytt operahus på Vestbanen

Regjeringen har besluttet at det skal bygges et nytt operahus på Vestbanen. Kulturminister Anne Enger Lahnstein sa på en pressekonferanse fredag at en stortingsproposisjon vil bli lagt fram i februar/mars 1998 slik at Stortinget kan få fattet et vedtak i vårsesjonen. Proposisjonen vil gi en grundig omtale av de ulike plasseringsalternativene som har vært vurdert, slik at Stortinget kan få et best mulig beslutningsgrunnlag, sa hun.

At regjeringen etter bare to måneder har fattet en beslutning om nytt operahus lover godt for den videre framdrift i saken. Prosjekteringen av den nye Operaen må settes i gang i 1998, og byggingen innledes i denne stortingsperioden med sikte på at bygget kan innvies i 2005 i forbindelse med markeringen av unionsopppløsningen, sa Lahnstein.

Vestbanetomta ble valgt etter en helthetsvurdering. Vi har bl.a. lagt vekt på tomtas vakre beliggenhet og muligheter for å bli et landemerke for alle nordmenn, for dette er jo en sak av nasjonal betydning, understreket kulturministeren. Hun viste til at Folketeater-alternativet ikke ville gi noen fullgod løsning, og at bygging av operahus i Bjørvika ikke var mulig å gjennomføre innenfor den aktuelle tidsplan og kostnadsramme.

Operahuset på Vestbanetomta vil ha en kostnadsramme på 1,4 milliarder kroner og en størrelse på ca. 35 500 m2. - Jeg vil kjøre hardt på at kostnadsramma skal holdes, sa statsråd Lahnstein. Det vil bli utlyst en internasjonal arkitektkonkurranse for den nye operabygningen.

-Samtidig med bygging av nytt operahus, vil det bli en styrking av distriktsoperavirksomheten som ledd i en nasjonal plan for utbygging av operatilbudet, opplyste kulturministeren. Hun viste til at også Arbeiderpartiet og Høyre ved stortingsbehandlingen av kulturbudsjettet for 1998 understreket at det ikke bare må satses på store nasjonale institusjoner, men at det også må skje en distriktspolitisk satsing.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Lagt inn 22. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen