Historisk arkiv

Utredningsgruppe anbefaler: Holmenkollen nasjonalanlegg for ski

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 132/97
02.12.1997

Utredningsgruppe anbefaler:
Holmenkollen nasjonalanlegg for ski

Holmenkollen bør få status som nasjonalanlegg for ski nordiske grener, mener en utredningsgruppe nedsatt av Kulturdepartementet. Gruppen har i tillegg til Holmenkollen vurdert skianleggene i Lillehammer og Trondheim. Innstillingen fra utredningsgruppen er nå sendt på høring til Norges Idrettsforbund og Olympiske Komite, og de involverte kommuner, med frist 6. februar 1998. Kulturdepartementet vil deretter fatte et endelig vedtak i saken.

Utredningsgruppen mener at Holmenkollen etter den planlagte ombyggingen har flere plussfaktorer som nasjonalanlegg enn de to andre søkerne. Gruppen har foretatt en helhetsvurdering og lagt vekt på kvaliteten på anleggene, fasiliteter for publikum og medier, tilrettelegging for trening, eier- og driftsforhold, økonomi, behov for tilskudd fra spillemidler, trafikk-forhold, mulighetene for innkvartering og klimatiske forhold. Gruppen har også vurdert anleggene i forhold til publikumsappell, bruker- og markedspotensialet, samt deres nasjonale og internasjonale posisjon.

Utredningsgruppen slår fast at ingen av de tre aktuelle anleggene fullt ut tilfredsstiller kravene det internasjonale skiforbundet FIS stiller til anlegg som skal være arena for internasjonale mesterskap og konkurranser. For anleggene i Lillehammer og Trondheim dreier det seg om mindre justeringer, mens Holmenkollen må gjennomføre omfattende ombygginger.

Oslo kommune har vedtatt utbyggingsplaner som viser at anlegget ferdig opprustet vil tilfredsstille FIS-kravene både når det gjelder skistadion og selve Holmenkollbakken. Søkerkommunene har gjort det klart at ingen av dem trenger tilskudd i form av spillemidler for å gjennomføre ombygginger eller justeringer.

Driftsøkonomien er bedre for Holmenkollen enn for de to andre anleggene. Alle tre kommuner har i sine søknader påtatt seg det fulle ansvar for å finansiere underskudd ved driften.

Nasjonalanleggene skal brukes til presentasjon av internasjonal eliteidrett i Norge, og være arena for internasjonale mesterskap og konkurranser i Norge. En idrett eller idrettsgren kan bare ha ett nasjonalanlegg.

Utredningsgruppen har hatt som mandat å vurdere de tre aktuelle kandidater - Holmenkollen, Lillehammer og Trondheim- på grunnlag av relevante fakta og det vedtatte regelverk for nasjonalanlegg. Kulturdepartementet vil vurdere innstillingen og høringsuttalelser fra NIF, berørte særforbund og kommuner før endelig vedtak blir fattet.

Status som nasjonalanlegg er avhengig av en avtale mellom Kulturdepartementet og den aktuelle kommunen som eier av anlegget. Tildeling av status er også avhengig av at Norges Skiforbund og den aktuelle kommunen inngår en brukeravtale som skal godkjennes av Kulturdepartementet. Avtaleverket er basert på de krav og retningslinjer som gjelder for tilskuddsordningen for nasjonalanlegg. Ordningen har som siktemål å sikre økonomien i slike anlegg, både med tanke på investeringer og drift.

Ved utbygging av et nasjonalanlegg kan inntil 50 prosent av godkjente kostnader bli dekket etter søknad om spillemidler. Imidlertid ligger det ikke noe automatikk i dette, understreker utredningsgruppen. Flere av anleggsfasilitetene vil b.a. kunne bli etablert som provisorier i forbindelse med større mesterskap og konkurranser.

Ordningen med nasjonalanlegg avløser den gamle tilskuddsordningen for riksanlegg. Alle idretter kunne da fremme krav om tilskudd til et riksanlegg, og tilskuddet var begrenset oppad til 25 mill. kroner. Da tilskuddsordningen for riksanlegg ble stilt i bero i 1991, hadde 19 særforbund foreløpig etablert et slikt anlegg. En videreføring av den gamle ordningen ville ha medført at en betydelig andel av spillemidlene ville ha gått til dette formålet.

Leder for utredningsgruppen er avdelingsdirektør Paul Glomsaker, Kulturdepartementet. Gruppen består videre av spesialrådgiver Svein-Erik Jensen, Norges Idsrettsforbund og Olympiske Komite, advokat Jan Erik Langangen, byråsjef Ole Fredriksen, Kulturdepartementet og rådgiver Frode Thomassen, Kulturdepartementet, sekretær.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Paul Glomsaker, tlf. 22 24 80 52

Innstillingen ligger i sin helhet på adressen: linkdoc018005-990100#dochttp://odin.dep.no/kd/hoering/ski/

Lagt inn 2. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen